Gezonde leefstijl beperkt coronaschade, toch blijven sportscholen dicht

Het kabinet moet in het coronabeleid meer aandacht geven aan een gezonde levensstijl, zeggen onderzoekers van TNO en het Leids Universitair Medisch Centrum. Zij pleiten voor meer aandacht en geld voor bevordering van een gezonde leefstijl, onder meer om de schade bij een eventuele tweede of derde golf te beperken. Toch mogen sportscholen voorlopig nog niet open.

Gezonde leefstijl beperkt coronaschade, toch blijven sportscholen dicht

We weten allemaal dat een gezonde levensstijl gezondheidsproblemen voorkomt. Maar nu de sportscholen dicht zijn en men zo veel mogelijk thuis moet blijven, laten veel Nederlanders die gezonde voornemens varen. Dat moet anders, vinden onderzoekers van TNO en het Leids Universitait Medisch Centrum. Er moet vanuit het kabinet meer aandacht komen voor een gezonde leefstijl, om de schade van een tweede of derde golf aan coronapatiënten te beperken. Dat terwijl de sportscholen nog niet open mogen.

Positieve effecten

Er is weinig bekend over de invloed van gezond leven op het verloop van covid-19, maar de positieve effecten van gezonde voeding, voldoende beweging en een goede nachtrust zijn er wel. Bij veel patiënten onder 70 zijn gezondheidsproblemen als een hoge bloeddruk, diabetes en hart- en vaatziekten de reden dat ze op de ic belanden. Deze aandoeningen zijn te voorkomen met een gezonde leefstijl, stellen de onderzoekers in een notitie die ook wordt gesteund door Vereniging Arts & Leefstijl, AMC, Radboud UMC, Menzis en Kenniscentrum Sport & Bewegen.

Hart- en vaatziekten, type 2-diabetes en obesitas zorgen ervoor dat de stofwisseling ontregeld. Dat zorgt op langer termijn voor ontstekingen waardoor het immuumsysteem niet tot rust kan komen. Daardoor krijgen virussen als covid-19 de kans om door te breken. “Vergelijk het met een elastiekje dat continu op spanning staat; het kan niet meer meestretchen wanneer er nog meer druk op wordt uitgeoefend”, schrijven de onderzoekers. Daarom stellen ze dat er meer aandacht moet komen voor gezond leven om de bevolking weerbaar te maken voor het virus.

Sportscholen

De onderzoekers raden aan om, naast een gezonde voeding, voldoende te bewegen. 53 procent van de Nederlanders bewoog de afgelopen weken namelijk minder dan normaal. Maar nu sporten in parken weer is toegestaan en zwembaden open zijn gegaan, blijven de sportscholen achter.

Twee weken geleden is de branche zwaar teleurgesteld dat de sportscholen dicht moeten blijven tot 1 september. Sportschoolketen BigGym stapte zelfs naar de rechter, omdat de keten zich uitvoerig had voorbereid op de 1.5 meter maatregelen, maar toch niet open mocht. Volgens brancheorganisatie NL Actief zou dat tot een stroom aan faillissementen leiden. In de Tweede Kamer werd daar kritisch en bezorgd op gereageerd waardoor het protocol omtrent sportscholen nog eens onder de loep is genomen. Goed nieuws verwacht de branche-organisatie van sportscholen dinsdagavond nog niet. De hoop is gevestigd op een positieve aankondiging volgende week.