Winkeliers christelijke dorpen pleiten voor tijdelijke koopzondag

Winkeliers in Elburg en Katwijk pleiten voor tijdelijke koopzondagen tijdens de coronacrisis. Niet alleen om de schade van de afgelopen weken in te halen, maar ook om drukte in de winkelstraten te verspreiden over de week. De christelijke partijen in beide gemeenteraden willen de zondagsrust echter ten alle tijden bewaren. In Elburg komen de winkeliers zelfs in opstand. Zij maken een statement door de deuren te openen op Eerste Pinksterdag.

Winkeliers christelijke dorpen pleiten voor tijdelijke koopzondag

De gemeenteraad van Elburg is er in meerderheid op tegen, toch zullen 23 winkels de deuren openen op Eerste Pinksterdag.

"We willen een statement maken richting de lokale politiek", zegt Joop Zwart bij Omroep Gelderland. Hij runt een kledingwinkel en is bestuurslid van de Winkel Vesting Elburg. "Zonder een tijdelijke koopzondag redden we het niet, dan vallen er straks meerdere winkels om."

Tijdelijk

De drie grootste christelijke partijen, ChristenUnie, Algemeen Belang en SGP, zien niets in een tijdelijke koopzondag. ChristenUnie-fractievoorzitter Han Dickhof:  "Wij hebben een duidelijk standpunt ingenomen in ons verkiezingsprogramma. Daar zijn wij op verkozen, en ik zie op dit moment geen reden om van ons standpunt af te wijken", zei hij nadat zijn fractie in gesprek is geweest met de Vestingraad. "Ik begrijp dat wel, vanwege een deel van hun achterban", reageert Zwart. "Ik ben ook christen, en ik heb altijd gezegd dat ik mijn winkel niet op zondag open zal gooien, ook al ben ik wel voorstander van keuzevrijheid. Maar dit jaar is bijzonder, en ook ik wil graag in deze crisistijd mijn winkel op zondag openen. Daarom is het nu tijd voor burgerlijke ongehoorzaamheid."

Niet alle winkels zullen op Eerste Pinksterdag open zijn. "Maar de ondernemers die dichtblijven, zijn wel solidair met ons", meent Zwart. Hij vindt wel dat de gemeente op 31 mei de andere kant moet opkijken en geen handhavers op pad moet sturen om winkeliers te beboeten. De winkeliers houden bovendien rekening met de kerkgang. De koopzondag begint daarom pas om 13:00.

Verspreiden

Ook in Katwijk willen winkeliers tijdens de coronacrisis tijdelijk open op zondag. De ondernemers willen het winkelend publiek spreiden over een extra dag, zodat de drukte in de winkels afneemt.

De winkeliers willen met de gemeente in gesprek over de tijdelijke zondagopenstelling en hebben een adviesbureau in de hand genomen. In een brief aan de gemeenteraad zeggen 21 winkeliers rekening te houden met de kerken en vanaf 12.00 uur de deuren willen openen. Ook willen zij andere winkels niet verplichten om op zondag open te gaan.

De koopzondag staat in Katwijk al jaren ter discussie, maar wordt door de christelijke partijen nog tegengehouden vanwege de zondagsrust. In 2017 schreven Katwijkse supermarkten en winkelketens ook al een brief naar de gemeente. De ondernemers wilden toen graag open om aan de vraag van hun klanten te voldoen. Daarnaast vonden zij het niet eerlijk dat concurrenten in buurgemeenten wel op de zondag open mogen zijn.