10 onontdekte plekjes in Nederland

Welke ga jij deze zomer ontdekken?

Door de coronacrisis trekken we niet meer massaal naar het zonnige zuiden, maar kiezen veel mensen voor een vakantie in eigen land. En waarom niet? Minder reizen is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Bovendien zijn er in Nederland talloze wondermooie plekken. Wij zetten de favorieten van jullie en die van de redactie op een rijtje!

10 onontdekte plekjes in Nederland

We kennen allemaal de beelden van drommen toeristen die Giethoorn, Kinderdijk en de Amsterdamse wallen bezoeken. Touringcars, reisleiders met vlaggetjes en het Kodak-fotomoment voor het thuisfront. De coronacrisis heeft dat beeld aanvankelijk verdrongen, maar nu de grenzen steeds meer opengaan, komt ook qua toerisme beetje bij beetje het 'oude normaal' weer terug.

Gelukkig zijn er genoeg idyllische plekken te vinden, waar het massatoerisme z'n weg nog niet lijkt te hebben gevonden. Hoewel we dat natuurlijk graag zo houden, delen we deze pareltjes toch met jullie. Maar niet verder vertellen natuurlijk...

1. Mantingerzand - Drenthe

NieuwLicht-communitylid Dinie Budding is vol lof over het Mantingerzand: "Voor ons is het Mantingerzand in Drenthe een fantastische plek om te wandelen. Er is een paaltjesroute uitgezet in twee lengten. Stuifduinen en vliegdennen, konijnenhollen en klimbomen... Vlakbij ook een lekker plekje om een bakkie te doen: Vossenheugte. Niet opgedirkt, lekker nonchalant!"

Dank je wel Dinie!

Mantingerzand | Drenthe, natuurlijk!

2. Lattrop - Overijssel

Rust, ruimte en heel veel moois in het Twentse Lattrop en omgeving. Het coulissenlandschap nodigt uit tot urenlange fietstochten, waarbij je onderweg stopt voor een plakje krentenwegge of voor een bezoekje aan een van de vele kastelen.

Wanneer je in Lattrop bent, mag je een bezoek aan de sterrenwacht niet missen. Kies een heldere avond uit en tuur op de dak van de sterrenwacht naar maankraters en planeten.

OverUITje van de DAG Cosmos Sterrenwacht Lattrop

3. Krimpenerwaard - Zuid-Holland

Lezeres Anna den Butter tipt ons Krimpenerwaard: "Prachtige fietsroutes. Heerlijk suppen vanuit Het Schapenschuurtje in Berkenwoude."

Krimpenerwaard - Birds eye view

4. Vijfheerenlanden - Utrecht

NieuwLicht-stagiaire Rozemarijn kent als echte Brabander de mooiste plekjes uit de regio en raadt de gemeente Vijfheerenlanden aan. Net over de provinciegrens in Utrecht, omringd door de Lek en de Linge, leent het gebied zich voor fiets-, wandel- en kanotochten. De historische stadjes Ameide, Leerdam en Vianen hebben een rijk gevulde evenementenkalender, hoewel dat deze zomer natuurlijk minder dan gebruikelijk is. 

Bekijk hier de mooiste beelden uit de omgeving van de Linge

5. Westerwolde - Groningen

Lezer Anthony Ruijtenbeek laat ons weten dat Westerwolde in Groningen ook een plek die onontdekt, maar zeer de moeite waard is. Westerwolde bestaat uit een aantal sfeervolle dorpjes zoals Wedde, ter Apel. Sinds 1992 staat het klooster van ter Apel in de top 100 van de UNESCO-lijst van objecten in Nederland. De vestingdorpjes Bourtagne en Oudeschans geven een kijkje in de historie van het gebied.

Meer zin in natuur? Komt goed, want de uitgestrekte hei en vriendelijke beekdalen bieden talloze wandel- en fietsroutes. Tip van Anthony: het Dal van de Ruiten Aa. Bij deze.

Bourtagne

6. Naarden-Vesting - Noord-Holland

Redacteur Marieke is een fervent reisliefhebber en schrijft voor haar persoonlijke website Maison M over de mooiste plekjes in binnen- en buitenland. Toch is er volgens haar weinig zo mooi als haar geboortedorp Naarden. En dan helemaal Naarden-Vesting; het met vestingwallen ommuurde gedeelte van Naarden dat al sinds 1351 stadsrechten heeft.

Loop een stadswandeling door de klinkerstraatjes of bezoek het Vestingmuseum. Geliefd bij lokalen is 'het rondje Vesting' van 5 kilometer, grotendeels over de stadswallen. Het kleine stadje biedt geen dagvullend programma, dus combineer het vooral met een bezoek aan bijvoorbeeld boerendorp Blaricum, mondain Laren of aan Muiden met het bekende Muiderslot (zie tip nummer 9)

Naarden Vesting (Noord-Holland, Nederland) | Drone Video 4K

7. Hemelum - Friesland

"Het stoplicht springt op rood, het stoplicht springt op groen... in Hemelum is altijd wat te doen." Toch? Dat valt mee. Of tegen. Net waar je van houdt eigenlijk. Maar toch is Hemelum meer dan het bezoeken waard en dat heeft allemaal te maken met It Flinkeboskje. Een vakantieboerderij op het Friese platteland die als quote op hun website hebben: 'waar de weg dood loopt, maar het leven begint'.

En dat leven is hem vooral te vinden in de unieke festivalletjes die It Flinkeboskje organiseert. Geen mensenmassa's die staan te zweten op stampende house, maar een ouderwetse braderie in een creatief en up-to-date jasje. Van Friese streekproducten, po√ęzieworkshops en een knutsel-Pipowagen tot workshops vetbollen maken en een The Beatles coverband. En dat ook nog eens corona-proof.

8. Eindhoven - Noord-Brabant

Eindhoven een verborgen plekje? Niet echt natuurlijk. Maar dit bijzondere uitje willen we toch echt met jullie delen: Het Van Gogh - Roosegaarde fietpad. Deze unieke ervaring is gebaseerd op het schilderij De Sterrennacht van Van Gogh. 's Avonds, wanneer het donker is, wordt het fietspad verlicht door duizenden fonkelende steentjes. Net alsof je over een sterrenhemel fietst...

Van Gogh- Roosegaarde fietspad

9. Forteiland Pampus Muiden - Noord-Holland

Slapen op een onbewoond eiland met het Muiderslot als uitzicht? Dat kan op forteiland Pampus. Pak de boot vanuit Muiden, kies een tent van gerecycelde spijkerbroeken en ga back to basic. Ervaar 's nachts alleen het geluid van kabbelend water en het magische licht van duizenden fonkelende sterren. Er zijn wel toiletten en een kleine wastafel, maar beter is het om 's ochtends een duik te nemen in het IJmeer. Voor het echte 'terug naar de natuurgevoel'.

NH Nieuws maakte er de volgende reportage over:

Zo is het om te kamperen op onbewoond Forteiland Pampus

10. Marker Wadden - Flevoland

De Marker Wadden -gelegen in het Markermeer tussen Noord-Holland en Flevoland in- zijn een nieuw stukje uniek natuurgebied. Hoewel de eilanden deels nog in aanleg zijn, kan je al volop genieten van de talloze vogelsoorten en de lege stranden. Boek een expeditie en laat je rondleiden door een gids of wandel over de 12 kilometer lange wandelpaden.

Marker Wadden - Natuurmonumenten 2015