De apostelen van Jezus; wie waren zij eigenlijk?

Vanaf dinsdag 9 juni zendt de EO een indrukwekkende serie uit over Jezus' apostelen. Michaël Koornneef is redacteur voor deze serie en schrijft de komende weken over zijn visie op deze apostelen en het christendom. Want wat maakte het christendom eigenlijk zo succesvol?

De apostelen van Jezus; wie waren zij eigenlijk?

Wie in een christelijk gezin is opgegroeid, kent ze natuurlijk: de twaalf discipelen. En dankzij het Laatste avondmaal van Leonardo da Vinci zijn ze ook bekend geworden bij een groter publiek. Enthousiast trokken deze leerlingen met Jezus door Galilea en ondersteunden hem bij het verkondigen van zijn revolutionaire boodschap, in hun verlangen naar een nieuwe tijd van rechtvaardigheid.

De twaalf iconische mannen vormden volgens de evangeliën de kerngroep van de nieuwe beweging (dat vrouwen er een minstens zo belangrijke rol in hebben gespeeld, wordt helaas nauwelijks vermeld). 

Judas de Verrader en Petrus de Paus

Het heeft op het eerste gezicht iets gemoedelijks, zo’n rondtrekkend gezelschap door de heuvels van Israël. Maar waarschijnlijk was er weinig idyllisch aan: denk aan de verzengende hitte in de zomer, of de tegenstand die ze vast en zeker ondervonden (niet voor niets werden ze als een sekte gezien). En toch lieten die mannen huis en haard achter zich vanuit een vertrouwen dat alles anders zou worden. 

Het vreemde is: ondanks hun sterrenstatus weten we vrijwel niks van hen. Ja, Judas is de verrader, en Petrus wordt volgens de Rooms-Katholieke Kerk de eerste paus. Maar verder? Hoeveel kun je er noemen? Zes, misschien zeven hooguit…

Gelijkwaardigheid en solidariteit

Uit deze Joodse beweging is de grootste godsdienst op aarde ontstaan: het christendom. Eeuwenlang heeft deze religie onze cultuur bepaald. En hoewel vandaag de dag het merendeel van de Nederlanders zegt niet (langer) te geloven, is de manier waarop onze samenleving is ingericht voor een groot deel gevormd door dat christendom.

Begrippen als gelijkwaardigheid en solidariteit hebben er hun wortels. Dat wil niet zeggen dat ze een vanzelfsprekendheid zijn: ook nu moeten we gelijkwaardigheid en solidariteit bevechten op onze eerste driften en impulsen (zie alleen al de demonstraties tegen racisme van de afgelopen week).

En ook in onze tijd verlangen we naar een nieuw perspectief nu sommige leiders liever hun eigen ego dienen dan het landsbelang. Het verhaal van het christendom kan ons daarbij helpen. 

De twaalf apostelen

Tijd dus voor een onderzoek naar die twaalf apostelen, want zonder hen was dat verhaal misschien wel uitgedoofd. Afgelopen maanden heeft een team van de EO zich verdiept in de eerste jaren na Jezus’ dood. Wat bezielde de apostelen, wat is er van hen geworden en hoe hebben zij Jezus’ boodschap over de wereld weten te verspreiden?

In de vierdelige serie ‘Jezus van Nazareth verovert de wereld’ gaat Kefah Allush op zoek naar een antwoord op die vragen. De eerste aflevering is dinsdag 9 juni om 20:45 uur op NPO2 te zien.

Wat denk jij? Wat maakte het christendom zo succesvol?

Concepttrailer JvN verovert de wereld