Boze appjes tussen Halsema en Grapperhaus openbaar gemaakt: ‘je hebt me in de kou gezet’

Er was de afgelopen dagen geen ontkomen aan: Burgemeester Halsema van Amsterdam onder vuur na enorme drukte tijdens de Black Lives Matter-demonstratie op de Dam. Ze voelt zich in de kou gezet door minister Grapperhaus van Justitie, blijkt uit het appverkeer tussen de twee politici. Wat vind jij ervan dat we kunnen meelezen met hun appgesprek?

Boze appjes tussen Halsema en Grapperhaus openbaar gemaakt: ‘je hebt me in de kou gezet’

Op verzoek van de Tweede Kamer zijn de appjes tussen Halsema en Grapperhaus openbaar gemaakt. Hieruit blijkt dat Halsema voor het eerst rond 17.00 uur meldde dat het veel drukker was dan dat de organisatie van de demonstratie in eerste instantie had verwacht, waardoor er geen anderhalve meter afstand meer kon worden gehouden. Om escalatie te voorkomen heeft ze besloten om niet in te grijpen.

Ruggespraak

Grapperhaus gaf aan dat hij het volledig met haar eens was. Hij zei dat de situatie achteraf geëvalueerd moest worden. Later op de avond begonnen hun meningen toch uiteen te lopen. Halsema zegt naar buiten te willen brengen dat het besluit om niet in te grijpen was genomen na overleg met de minister: ‘Ik wil naar buiten brengen dat dit een driehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou.' Hier was Grapperhaus het niet mee eens en hij reageerde met: ‘Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek’.

Halsema in de kou gezet

Wanneer Grapperhaus in een verklaring naar buiten brengt dat de drukte op de Dam ‘alle perken te buiten ging’, schiet dat bij Halsema in het verkeerde keelgat. “Ik had graag gezien dat je me niet in de kou had gezet,’ aldus de burgemeester van Amsterdam via Whatsapp.

Wat vind jij?

Is het goed dat het appgesprek tussen de twee openbaar is gemaakt, zodat de Nederlandse bevolking kan lezen hoe de communicatie daadwerkelijk is verlopen? Of gaat dit ten koste van hun privacy en vind je dat dit nooit openbaar gemaakt had mogen worden?

Lees hier het appgesprek tussen Halsema en Grapperhaus:

FH (17:02):

Ha Ferd, de demonstratie op de dam trekt veel meer mensen dan door de organisatie geraamd. Er staan er nu al bijna 1000 en (lang) niet iedereen houdt 1,5 meter afstand. . Wij voeren wel crowd controlemaatregelen uit bij de toegang tot de dam maar gaan de demonstratie niet op die grond ontbinden. Daarvoor zijn de emoties te groot en wij willen dat het vriendelijk verloopt en politie niet (behalve als het uit de hand loopt) tegenover demonstranten komt te staan. Mensen zijn ook zelf verantwoordelijk. Dat je het weet. Femke
17:03: uitgaand telefoongesprek (van minister van Justitie en Veiligheid (hierna: MJV) naar burgemeester van Amsterdam): onbeantwoord

MJenV (17:03):

Ha Femke
Geheel met je eens.
Na afloop maar evalueren mbt dit soort organisatoren.
Groet,
Ferd


17:03: inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV):

2 minuten en 53 seconden contact
Voor een samenvatting van MJV van dit gesprek wordt verwezen naar zijn appbericht van 22:07 uur.

19:08 inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): Gemist

FH (19:09): Telegraaf gaat helemaal los. Ik wil naar buiten brengen dat dit een driehoeksbeslissing is geweest met ruggespraak met jou. Femke


MJenV (19:21): Er is geen ruggespraak geweest over de besluitvorming rondom deze demo, dat is ook geheel jullie afweging als driehoek. Maar zoals ik eerder zei, dat jullie nu besloten hebben om niet in deze demo te gaan handhaven op 1,5 meter begrijp ik gezien mogelijke escallatie. Ik blijf wel zorg hebben over mogelijke onrust of plundering.

FH (19:22): Het gaat uitstekend. Men gaat uit elkaar en er is weinig noemenswaardigs gebeurd. Er is alleen ruggespraak geweest over het niet kunnen handhaven van de 1,5.

MJenV (19:22): Mooi! Komt goed.

MJenV (19:23): De T is nu eenmaal de T.

MJenV (19:26): Die 1,5 meter niet handhaven is ooo jullie beslissing, maar zoals ik al zei: die begrijp ik wel.

FH (21:40): Wat is dit nou?

MJenV (22:07):

Femke
Ik ben verbaasd over hoe zich dit ontvouwt aan jouw kant. Om 17.02 vandaag kreeg ik een appje van jou waarin je aangaf dat er veel meer mensen dan was geraamd door de organisatie op de demonstratie afkwamen. Het waren er toen al duizend zei je. Lang niet iedereen hield zich aan de 1,5 meter. Je gaf aan niet te willen ontbinden: ''Daarvoor zijn de emoties te groot'' en gaf aan te willen voorkómen dat demonstranten tegenover politie zouden komen te staan. Ik heb in een antwoordappje en in een kort telefoongesprek gezegd dat te begrijpen en dat er wel later geëvalueerd moest worden. Ik heb wel telefonisch- mijn zorg benadrukt over mogelijke onrusten nav je bericht. Je gaf toen aan dat er busjes buiten zicht klaar stonden. Twee uur later om 19.09 appte je mij dat een vd kranten los ging en dat je naar buiten wilde brengen dat dit een driehoeksbeslissing was geweest ''in ruggespraak'' met mij. Ik heb direct gereageerd dat dat niet zo was.
Ik zie nu achteraf dat jij op AT5 hebt verklaard dat mbt het de demonstratie niet ontbonden mocht worden vanwege het belang van het onderwerp. Daarover verschillen wij dus wezenlijk van mening. Maar die achtergrond van de beslissing is helemaal niet door jou bij mij gemeld.
Groet Ferd
**
Foto met screenshot van correspondentie 17:02 en 17:03.

**
FH (23:43): Deze wilde je vastleggen voor de wob. Je had ook gewoon de ingewikkeldheid van de situatie kunnen uitleggen ipv mij in de kou te zetten.

FH (23:45): En ik heb niet het belang van het onderwerp verdedigd maar van demonstratievrijheid. Soms even navragen voor je op media reageert.

MJenV (23:46): Zie de weergave met citaten van jou op AT5. We spreken morgen verder.

Dinsdag 2 juni 2020

FH (00:02): Ook volgtijdelijk klopt dit niet. Dit was lang nadat je mij aan de lijn had gehad. In stormen moeten we soms pal staan. En ik begrijp goed dat rechts nederland een gouden kans ziet. Maar soms moet je ook voor je lokale bestuurders gaan staan. Zo'n demonstratie vindt nu eenmaal niet plaats in wijk bij duurstede. Ik had graag gezien dat je me niet in de jou had gezet.

00:26: inkomend telefoongesprek (van FH naar MJV): Gemist

MJenV (08:41): Ik ben nu in conf calls. Ik bel rond 10.00.

FH (08:44): Ik probeerde je te bereiken. Ik heb de hele dag pers. En het lijkt me logisch dat jij nu duidelijk maakt dat je steun uitsprak aan de lijn van optreden en ik die steun ook nadrukkelijk heb gezocht.
Femke

10:26: uitgaand telefoongesprek (van MJV naar FH): onbeantwoord

11:00 uur: Videogesprek tussen MJV, MVWS, MBZK en burgemeester van Amsterdam

 

Bron: NOS