Een nieuw vakantiedilemma:gaan we wel of niet op vliegvakantie?

De zomervakantie staat voor de deur, maar in tijden van corona is het niet meer vanzelfsprekend om het vliegtuig te pakken. Waar we op de grond 1.5 meter afstand moeten houden, is dat volgens het RIVM niet nodig in het luchtruim. Nu we op een andere manier vakantie moeten gaan vieren dienen ook nieuwe dilemma's zich aan: gaan we wel of niet op vliegvakantie?

Een nieuw vakantiedilemma:gaan we wel of niet op vliegvakantie?

Het RIVM is niet bang dat vliegtuigpassagiers elkaar op grote schaal zullen infecteren als we straks weer mogen vliegen. De organisatie onthoudt zich echter wel van het advies over of je wel of niet in een vliegtuig moet stappen. 

Ondanks dat ze door haar astma tot de risicogroep behoord, vertrekt ook Kitty Ludovica deze zomer naar Spanje om vakantie te vieren met haar gezin. "Onze reis naar Los Angeles kon door de situatie in Amerika niet doorgaan," vertelt ze. "Maar ik heb het nodig om er af en toe tussenuit te gaan. Het geeft mij nieuwe energie. Twee uur in het vliegtuig zitten is ook anders dan acht." Bang om besmet te raken is ze niet. "In de media wordt de berichtgeving over corona in het buitenland soms enorm opgeblazen. Mijn moeder in Spanje woont en via haar weet ik dat er in het gebied waar wij naartoe gaan weinig besmettingen zijn. We gaan bewust niet naar een druk resort, maar naar een huisje in een afgelegen gebied."

Gezondheidsverklaring

Ook Artjanna Hulsmann zou binnenkort naar het buitenland vertrekken. Ze zou een maand op Bali aan het werk gaan. "Maar door corona is de opleiding die ik in Nederland zou gaan volgen verplaatst. Bovendien werd het reisadvies negatief," vertelt ze. Het negatieve reisadvies geldt op dit moment nogsteeds, maar mocht het reizen weer mogen dan twijfelt ze er niet aan om te gaan. "Bij elke vlucht is het verplicht om een gezondheidsverklaring mee te nemen van de huisarts. Die is maar een week geldig. Je kan er dan vanuit gaan dat je met gezonde mensen in het vliegtuig zit en dat geeft mij een goed gevoel." 

Volgens Kitty zit er weinig verschil tussen in Nederland op vakantie gaan of naar Spanje te reizen. "In Spanje moet je met een mondkapje op en handschoenen om boodschappen doen. Als ik zie hoe sommige mensen zich hier gedragen op openbare plekken, denk ik dat het daar niet gevaarlijker zal zijn. Als je met gezond verstand blijft nadenken is er volgens mij niks aan de hand. En mochten we daar toch besmet raken, dan accepteren we de risico's."

Kritiek

Dat het vliegverkeer langzaam weer op gang komt kan ook rekenen op kritiek. Corendon kondigde vrijdag aan de vakantievluchten richting Turkije vanaf 10 juli te willen hervatten, ondanks het oranje reisadvies (alleen noodzakelijke reizen) dat het ministerie voor het land heeft afgegeven. Reizigers krijgen vlak voor de terugreis of bij thuiskomst een gratis coronatest, waardoor ze niet meer verplicht in quarantaine zouden hoeven.

De test is echter geen alternatief voor de quarantaine en is onverantwoord, volgens het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Reizigers die via Corendon op vakantie gaan naar Turkije moeten daarom bij terugkomst twee weken in quarantaine. Het bedrijf liet daarop weten in overleg te gaan over de hervatting van de vliegvakanties naar Turkije. Vooralsnog blijft het bedrijf echter bij het besluit, meldde topman Steven van der Heijden zondag in het programma Dit is de Dag op Radio 1. Niet alleen Corendon laat namelijk vluchten doorgaan, in juli staan er zo'n 70 vluchten naar Turkije gepland.

Absurd

Niet iedereen ziet het zitten om een vliegtuig te betreden. "Ik vind het absurd dat op vliegvakantie gaan een soort mensenrecht lijkt te worden," vertelt Vera Klunne. "Ik had gehoopt dat de coronacrisis daar een grote knip in kon zetten. Ook voor het milieu." Ze is werkzaam in de culturele sector, een branche waar de gevolgen van de coronacrisis groot zijn. "Het voelt onrechtvaardig dat vliegen een uitzondering is op de maatregelen en dat de culturele sector daarentegen eronderdoor dreigt te gaan." Daarnaast vind ze de soepele regels voor vliegverkeer niet eerlijk tegenover haar eigen sector. "Vliegmaatschappijen die aangeven dat het veilig is om te vliegen is als een slager die zijn eigen vlees keurt," vindt ze, "Het virus is notabene met het vliegtuig verspreid, dan is het wel het domste wat je nu kan gaan doen."

Stap jij deze zomer in een vliegtuig of vind je het onverantwoord?