Eenzame opsluiting

Zomercolumn eenzaamheid

De komende weken plaatsen we de mooiste columns geschreven door onze lezers. Deze week Paul Delfgaauw over het thema eenzaamheid. "Eenzame mensen kan je van alles aanbieden, maar wat als dat contact niet wederkerig wordt?"

Eenzame opsluiting

Aan het einde van de Week tegen Eenzaamheid kreeg ik een app van mijn vroegere buurman, een oudere alleenstaande. Hij voelde zich down en appte me dat hij de afgelopen week niet één telefoontje, app, kaart, brief of een keer bezoek had ontvangen. Mijn eerste reactie was om hem terug te appen met de vraag: en naar welke eenzame heb jij geappt? Mijn tweede reactie was waarom zou ik het niet doen? En verstuurde de app.

Pijnlijke eenzaamheid

In die novemberweek in 2019 was er nog geen sprake van corona. Je kon toen nog gewoon live contact maken, zomaar op je buren afstappen en een praatje maken over het weer, ongehinderd door een mondkapje en anderhalve meter afstand.

Maar ook toen hij nog mijn buurman was, leek hij het in die ‘normale’ tijd moeilijk te vinden om contact te maken. In de stilte die volgde op mijn app echode nog lang een pijnlijke eenzaamheid. Was mijn antwoord te confronterend, had ik hem gekwetst? Was ik te cynisch geweest? Het leek alsof hij zich nog steeds afsloot voor contact waaraan hij juist zo’n behoefte had.

Geen vrienden om mee te varen

Wat weerhield mijn buurman ervan om mij of iemand anders te bellen en een praatje te maken of uit te nodigen langs te komen? Ik moest denken aan de tijd dat ik werkte met mensen met een posttraumatisch stresssyndroom. Mensen die zich oorlogsslachtoffer voelden. Terwijl ze dat juist niet wilden zijn. In alle wanhoop en verdriet probeerden zij weer deel uit te maken van de maatschappij. Dat lukte een aantal van hen, met veel vallen en steeds weer opstaan.

Een van hen, die midden in die strijd zat, was een man die mij een foto van zijn schitterende jacht liet zien. Daar was hij trots op, maar het maakte hem ook verdrietig. “Ik heb geen vrienden meer die met me mee varen.”  

Eenzaamheid oplossen

Is eenzaamheid een eigenschap die meer voorkomt bij mensen met een sociale handicap? Zij die daardoor extra moeite hebben om sociaal vaardig te zijn? Kan eenzaamheid ontstaan doordat mensen nogal wat klappen van het leven krijgen en zich daardoor ernstig geremd voelen?

Kan je eenzaamheid voor iemand helpen oplossen? Iemand die eenzaam is, kan zichzelf nauwelijks in beweging krijgen om iets echt aan te pakken. Wil geen hobby in clubverband aangaan en zet ook zelden een stap om lid te worden van een sport- of klaverjasvereniging.

Eenzame opsluiting

Eenzame mensen kan je van alles aanbieden, maar wat als dat contact niet wederkerig wordt? Ja, graag willen ze praten over hun eigen leven, over hun onoplosbare problemen, maar komt het ooit bij ze op om te vragen hoe het met jou gaat? Ze lijken er niet toe in staat, of hebben er geen energie voor. Het is te veel gevraagd om interesse te tonen in de ander.

Hun eigen eenzame wereld lijkt ze wel in een nekklem te hebben. En toch is dit waar veel mensen in het diepst van hun hart naar verlangen: bevrijd worden uit hun eigen eenzame opsluiting.         

Deel jouw ervaring

Voel jij je ook eenzaam en heb je behoefte aan contact met gelijkgestemden? Word dan lid van onze besloten Facebookgroep.

Lees meer over eenzaamheid op onze dossierpagina

Op onze dossierpagina over eenzaamheid lees je artikelen en interviews over het onderwerp. Lees, praat mee en deel je mening

Lees verder

Schrijf ook een zomercolumn

Altijd al een artikel willen publiceren, maar geen idee waar te beginnen? Heb je een duidelijke mening over een maatschappelijke misstand of een opmerkelijke situatie? Schrijf je prikkelend en helder? Dan ontvangen we graag een zomercolumn van jou!

Klik hier om mee te doen

Wie kent mij nog?

De eenzame hoofdpersonen delen hun levensverhaal, waardoor de eenzaamheid tastbaar wordt. Hoe zijn ze eenzaam geworden? Waarom lukt het niet om mensen te ontmoeten? En, zoals iedere geportretteerde zichzelf uiteindelijk afvraagt: “Wie kent mij nog?”.

Kijk verder