"Ik ben onder de indruk van de wilskracht van mensen in eenzame posities"

Bram Robbertsen noemt zichzelf een 'predikant met een bijzondere missie'. Sinds vorig jaar is hij als buurtpastor werkzaam bij de diaconale Stichting Goud van Noord, gevestigd in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden. In de wijk wonen zo'n 17.000 mensen met verschillende nationaliteiten. Maar ook te midden van duizenden buurtbewoners kan het leven eenzaam zijn.

"Ik ben onder de indruk van de wilskracht van mensen in eenzame posities"

Voorheen was Robbertsen predikant in een gemeente in Hendrik Ido Ambacht. Tot hij anderhalf jaar geleden in de Rotterdamse wijk het Oude Noorden terecht kwam. Voor een dominee een hele andere tak van sport. "Ik hou van situaties die niet doorsnee zijn en heb een zwak voor mensen die aan de zijlijn van de samenleving staan," licht Robbertsen toe. "Vaak zijn het mensen die gewoon heel veel pech hebben gehad in het leven, maar juist veel kwaliteiten hebben als je ze een kansen biedt."

Die kansen biedt Goud van Noord door middel van verschillende projecten gericht op jeugd, gezinnen of ouderen. Met een team van medewerkers en vrijwilligers zet Robbertsen zich in om mensen met elkaar te verbinden en hulp te bieden waar het nodig is. 

Eenzaamheid

Eenzaamheid is in de wijk komt op verschillende manieren naar boven. "Bijvoorbeeld bij gezinnen die onder zware omstandigheden naar Nederland zijn gevlucht. Ze spreken de taal niet en hebben vaak een trauma door wat ze hebben meegemaakt. Daardoor is het lastig om een netwerk op te bouwen," aldus Robbertsen. Ook onder Rotterdammers die daarentegen al jaren in de wijk wonen komt eenzaamheid voor. "Het is een groep met een andere vorm van eenzaamheid. Ze hebben het gevoel dat de wijk is 'overgenomen door anderen' en voelen zich onbegrepen." Ook jongeren kloppen bij de stichting aan. "Laatst kwam ik een hoogopgeleide studente tegen die voor haar vriend in Nederland is komen wonen, ze sprak de taal niet en had weinig contacten in de wijk. Dan is het fijn als er een plek is waar iedereen uit de wijk welkom is."

Stilgezet

Door de coronacrisis is een deel van het werk van de stichting op een andere manier vormgegeven. "Ons inloophuis moest sluiten waardoor veel activiteiten kwamen te vervallen. Niet alleen bezoekers kwamen daardoor thuis te zitten, maar ook vrijwilligers die zich inzetten voor de wijk," vertelt Robbertsen. De lock-down had vooral gevolgen voor mensen met weinig sociale contacten. "Er waren gezinnen die bang waren om naar buiten te gaan en daklozen die niet meer bij de nachtopvang terecht konden. Door telefonisch in contact te blijven was er toch nog zicht op wat er speelde binnen de gezinnen. Door laptops in te zamelen konden de jongeren thuis aan school werken en wanneer ouders niet capabel waren om ze te helpen met huiswerk, konden vrijwilligers worden ingezet."

 

Simpel gebaar

Ondanks de grote zorgen die kunnen spelen bij de bewoners is het gevoel van eenzaamheid soms met een relatief simpel gebaar te verzachten. Robbertsen: "Een oudere, Afrikaanse man kon tijdens de lock-down alleen met een oude, simpele telefoon contact houden met zijn familie in het buitenland. We hebben samen met de lokale kerk 'Noorderlicht' voor een smartphone kunnen zorgen. Hij was zo blij dat hij zijn familie kon zien door te videobellen. Een klein gebaar biedt hoop en perspectief." 

Kracht

Soms komen de hulpvragen uit onverwachte hoek. "Laatst kregen we een brief van een Rotterdamse man die in de gevangenis zit. Hij voelde zich zeer eenzaam en moet nog een tijd brommen," vertelt Robbertsen. "Hij was diep gelovig en zocht iemand om via post contact mee te hebben." Zo weet de buurtpastor nog veel verhalen te vertellen over de mensen die hij in zijn dagelijks werk ontmoet. "Waar ik keer op keer van onder de indruk ben is de wilskracht van mensen in eenzame posities. Bijvoorbeeld hoe ze na alles wat ze mee hebben gemaakt een nieuwe bestaan opbouwen. Je ziet ook vaak dat die mensen veel kracht putten uit het geloof. Daar leer ik steeds weer van."

Voel jij je ook eenzaam? Meld je aan voor onze besloten Facebookgroep!

Voel jij je ook regelmatig eenzaam? Dan kan het fijn zijn om in een veilige omgeving in contact te komen met gelijkgestemden. In onze besloten Facebookgroep is er ruimte om je verhaal te delen en om in contact te komen met anderen.