Halsema onder vuur na overvolle Dam tijdens antiracisme-demonstratie

De antiracisme-demonstratie die gisteren heeft plaatsgevonden op de Dam in Amsterdam zorgt voor grote ophef. Door de opkomst van duizenden demonstranten kon er geen 1.5 meter afstand worden gehouden.

Halsema onder vuur na overvolle Dam tijdens antiracisme-demonstratie

Het protest is ontstaan uit solidariteit met antiracisme-demonstraties in Amerika. Aanleiding is de dood van George Floyd, de zwarte Amerikaan die vorige week overleed na een hardhandige arrestatie door de politie in de stad Minneapolis.

Zo stonden er gisteravond zo'n 5000 demonstranten op de Dam. Burgemeester Femke Halsema was 'overdonderd' door de opkomst, zei ze gisteravond bij Op1. Zowel de gemeente als politie hadden zo'n 300 mensen verwacht. De politie was aanwezig en sprak mensen aan op de coronaregels. Halsema besloot om niet in te grijpen, omdat dat volgens haar tot onrust en misschien rellen had kunnen leiden.

Kritiek

Het besluit van de gemeente Amsterdam om niet in te grijpen kreeg veel kritiek. “Ik maak me ongerust over het grote aantal mensen maandagmiddag op de Dam tijdens de demonstratie”, schreef de burgemeester van Haarlemmermeer Marianne Schuurmans op Twitter. “Wanneer u daarbij aanwezig was, blijf 2 weken thuis!” Ze sluit haar bericht af met de boodschap: “Neem uw verantwoordelijkheid”.

Ook arts Gor Khatchikyan laat van zich horen via zijn Facebookpagina: "Ik dacht dat het een grap was, ik geloofde het niet. Nu blijkt dat duizenden mensen aan het demonstreren zijn en de burgemeester zegt dat het een belangrijk recht is. Ik weet niet wat ik moet zeggen," zegt hij. "We hebben de afgelopen maanden met zijn allen ontzettend veel rechten aan de kant gezet met één doel: samen strijden tegen corona. Het recht om te ondernemen en om onze ouderen op te zoeken, omdat we weten dat we verantwoordelijkheid moeten nemen. En nu dit? Ik denk dat het veel mensen boos maakt. Mensen die hard gestreden hebben, die een hoge prijs hebben betaald, die een naaste hebben verloren, ondernemers die falliet zijn gegaan, organisaties die zich hebben ingezet in coronatijd. Het is enorm teleurstellend en pijnlijk."

Spoeddebat

Coalitiepartijen SP en D66 vinden dat burgemeester Halsema de drukte tijdens de demonstratie had moeten voorkomen. Oppositiepartij VVD wil dat de burgemeester opstapt. Er is een spoeddebat aangevraagd waarin de partijen om opheldering gaan vragen.

Elders

In Den Haag vindt vanavond een soortgelijke betoging plaats. De demonstratie op het Malieveld mag van de gemeente doorgaan, mits de organisatie ervoor zorgt dat deelnemers 1.5 meter afstand houden. Mocht het te druk worden dan moet de organisatie maatregelen nemen. "In het uiterste geval zal de demonstratie door de organisatie zelf beëindigd moeten worden. We hebben er alle vertrouwen in dat de met de organisatie gemaakte afspraken een verantwoorde demonstratie mogelijk maken", staat in een verklaring van de gemeente. In Groningen wordt zittend gedemonstreerd, waarbij iedereen zijn eigen vak krijgt en verplicht wordt een mondkapje en desinfecterende gel bij zich te hebben.

Aan een demonstratie tegen racisme op het Schouwburgplein in Rotterdam kunnen morgen maximaal tachtig mensen meedoen. Anders laat burgemeester Aboutaleb de betoging niet doorgaan, zei hij op Radio Rijnmond. De organisatie van het protest verwacht 150 mensen en dat zijn er volgens Aboutaleb al te veel. "Daar is het plein niet geschikt voor, want dan is anderhalve meter afstand houden niet mogelijk."

Wat vind jij?

Moeten demonstraties tijdens coronatijd doorgaan of niet?