Hoe een kleine uitvaart toch groots kan zijn

Coronaswitcher Frans Pol

Ondanks de enorme economische klap van Corona, leverde het virus ook veel creativiteit op. In de rubriek coronaswitchers delen we verhalen van ondernemers die hun bedrijf hebben aangepast of totaal iets anders zijn gaan doen. Zo hielden zij het hoofd boven water. Deze week videomaker Frans Pol.

Hoe een kleine uitvaart toch groots kan zijn

Toen minister-president Mark Rutte bekend maakte dat we in een intelligente lockdown gingen zag Frans Pol (32) uit Ens zijn inkomsten enorm teruglopen. “Al mijn opdrachten vielen in de maand april weg. Dat betekent geen inkomsten. Bedrijven lieten weten dat ze de video-opdracht uitstelde en dat ik voorlopig niet over de vloer mocht komen of dat ze helemaal waren gesloten.”

Pol’s bedrijf richt zich op bedrijfsvideo’s. Sinds de coronacrisis ligt deze business helemaal stil. “Ik had gelukkig een goed netwerk opgebouwd bij BNI. Via deze netwerkorganisatie had ik voor de coronacrisis gevraagd of zij uitvaartondernemers kennen en of ze een warme acquisitie voor mij wilden doen. Tijdens de coronacrisis kwam een uitvaartverzorger naar mij toe en vroeg of ik een uitvaart kon live-streamen. Dat heb ik toen gedaan en de afgelopen periode heb ik 23 uitvaarten gefilmd.”

Hasselt

Hierdoor was er veel vraag naar een film of livestream. De uitvaart die Pol in Hasselt moest filmen vond hij erg indrukwekkend. “Toen ik op een dinsdagochtend aankwam in Hasselt reed ik door de straten en zag ik bij heel veel huizen de vlaggen halfstok hangen. Ik sprak de grafdelver om te vragen waar het graf was wat ik moest filmen. Hij wees mij het graf en vertelde mij dat er de afgelopen week tien mensen waren overleden. Daar schrok ik van.”

De familie waar Pol de livestream voor moest verzorgen wilden ook dat de begrafenis werd gefilmd. “Ze hadden hun vader verloren, maar hun moeder lag nog op de IC. Niet wetende dat haar man was overleden. Om voor hen zo’n dierbaar moment te filmen vind ik heel eervol werk,” zegt Pol.

Gevoel

Maar Pol moet zelf soms ook even slikken tijdens een uitvaart. “Ik ben hoog sensitief, dus ik voel heel goed wat andere mensen voelen. Je hebt een paar dagen contact met de familie en je bouwt toch een band op. Je ziet mensen die in een hele nare nachtmerrie zijn beland. Eén keer stond ik achter mijn camera en werd het verdriet van de mensen mij te veel. Ik heb de camera uitgezoomd en op statief gezet en heb mij toen even omgedraaid.”

Succes

De afgelopen maanden waren voor Pol droevig, maar tegelijkertijd ook een succes. “Het voelt dubbel, maar deze business case heeft mij wel financieel gered. Als ik deze markt niet had aangeboord was ik failliet gegaan. Als ik eerlijk ben verdien ik liever minder geld met leukere opdrachten. Maar ik moet als ondernemer iets doen en ik voelde dat de uitvaartsector mij nodig had. Dat was mijn drijfveer.”

In de toekomst wil Pol zeker in de uitvaartsector blijven. “Ik denk dat het live-streamen en filmen van een uitvaart vaker zal gaan gebeuren. Als ik van de familie hoor dat ik het mooi en integer in beeld heb gebracht, doet mij dat goed. Je ontzorgd mensen en maakt een kostbaar document. Dan kun je nog zo’n mooie bedrijfsflim maken, maar dat kan niet op tegen het compliment dat je van de familie krijgt."

Beeld: Berdie Nicolai