In de voetsporen van Petrus

Gisteravond was de tweede aflevering van 'Jezus van Nazareth verovert de wereld'. Michaël Koornneef is redacteur voor deze serie en schrijft over de apostelen en het christendom. Hij dook in de geschiedenis en vertellingen van Petrus en kwam uit in Antiochië. Lees hier alles over deze bijzondere plek in het Midden-Oosten.

In de voetsporen van Petrus

De tweede aflevering van de EO-serie ‘Jezus van Nazareth verovert de wereld’ speelt zich voor het grootste deel af in Turkije. Daar, in het uiterste zuiden tegen de grens met Syrië, ligt de stad Antakya. Vermoedelijk hebben de meesten daar nog nooit van gehoord maar de Nederlandse naam is bekender: Antiochië. Bijbelvaste lezers zullen weten dat de volgelingen van Jezus daar voor het eerst ‘christenen’ werden genoemd. En van die naam is de grootste godsdienst ter wereld afgeleid.

Antiochië

Antiochië was in de Romeinse tijd een enorme stad. Veel christenen kozen die plaats uit om zich te vestigen nadat Jeruzalem in 70 was verwoest. Zo werd Antiochië een belangrijk centrum van het vroege christendom. En ook Petrus, Jezus’ belangrijkste volgeling, kwam volgens het Nieuwe Testament geregeld in Antiochië. Sterker, volgens bepaalde tradities werd hij daar de eerste leider van de kerk.

De geest van Petrus

Vandaag de dag is de stad een unicum in Turkije. Er is geen plek waar de drie monotheïstische godsdiensten zo gemoedelijk met elkaar leven als in Antiochië. Gelovigen vieren zelfs elkaars religieuze feesten mee. Dat is onder het verdeel-en-heers-regime van Erdogan vrij uitzonderlijk.

Antiochië is er trots op om tolerant te zijn en draagt dat ook uit. Maar toch staat die tolerantie onder druk. Het Syrische Idlib, het laatste grote bolwerk van IS, ligt aan de andere kant van de bergen, en dat heeft helaas ook zijn invloed op de stad. Niettemin proberen de inwoners elkaar te beschermen.

Antiochië is een plaats van hoop te midden van de brandhaard die het Midden-Oosten vaak is. Zou het de geest van Petrus zijn?

Bekijk hier de tweede aflevering van 'Jezus van Nazareth verovert de wereld'