Leo Blokhuis voorziet grote gevolgen voor cultuursector door coronamaatregelen

Leo Blokhuis in de Ongelooflijke Podcast

Ondanks de versoepelingen van de coronamaatregelen gaat de cultuursector ernstig gebukt onder de coronamaatregelen. Hierover zei muziekjournalist Leo Blokhuis in een interview met de Ongelooflijke Podcast: ‘De minister van cultuur stelde dat het een verloren jaar is voor de kunsten, dat geeft niet echt moed voor de mensen die van deze sector afhankelijk zijn.’

Leo Blokhuis voorziet grote gevolgen voor cultuursector door coronamaatregelen

Voor de bekende popmuziekkenner Leo Blokhuis en zijn vrouw Ricky Koole, die beide in de cultuursector werken, zijn het barre tijden. ‘Mijn vrouw is actrice en zangeres. Wat betekent dat al haar werkzaamheden voor dit jaar zijn stopgezet. Het is nog niet duidelijk wanneer theaters opengaan en op welke manier. Er wordt bijvoorbeeld gesproken over voorstellingen voor dertig man in het theater'. (red: inmiddels is duidelijk dat per 1 juli theaters weer meer mensen mogen ontvangen).

Eigen broek ophouden

De gehele muzieksector kampt volgens Blokhuis met dezelfde problemen. Dit heeft voornamelijk te maken met het feit dat het businessmodel van muzikanten de laatste paar jaar volledig is omgegooid. Blokhuis: ‘Een plaat maken is nu een investering voor een muzikant, in plaats van een belangrijke inkomstenbron. Die verdient hij terug door te gaan optreden.’ Dit komt', zo legt hij uit, 'door de opkomst van streamingdiensten. Artiesten zijn zich daarom meer gaan richten op optredens. En dat is nu precies datgene wat niet mogelijk is.

Daarbovenop heeft de gehele muzieksector, onder politieke druk, de afgelopen paar jaren steeds meer de eigen broek op moeten houden. Maar daar lijken ze nu juist op afgerekend te worden’, beklaagt de popmuziekkenner.

Verloren jaar

Blokhuis voorziet dat er veel faillissementen aan zitten te komen als er in Den Haag niet krachtiger wordt opgetreden. Hier reageert hij op de uitspraak van Minister Van Engelshoven dat het voor de culturele sector ‘een verloren jaar’ zou zijn. ‘Dat geeft niet echt moed voor de mensen die van deze sector afhankelijk zijn. De luchtvaartmaatschappijen krijgen zo’n twee tot vier miljard, terwijl de kunsten het moeten doen met driehonderd miljoen. Als daar niet ergens een correctie gaat plaatsvinden voorzie ik dat er een heel schraal landschap gaat komen wat betreft de muziek en de kunst.’

Infrastructuur

Het gaat Blokhuis niet om de grote artiesten. Die hebben volgens hem vast wel een ‘appeltje voor de dorst.’ Hij stelt juist dat de gehele infrastructuur van de cultuursector problemen gaat krijgen. ‘Ik zie bijvoorbeeld de onderkant van de theaterwereld over de kop gaan. En dat gaat een grote impact hebben op de manier waarvan we van kunst en muziek gaan genieten de komende tijd.’

Je kan het met voetbal vergelijken’, legt de popkenner uit. ‘Ajax, Feyenoord en PSV blijven vast wel bestaan, maar je hebt juist nu de lokale voetbalvereniging nodig om het hele systeem ins tand te houden. Je kunt niet alleen de toppers overhouden, want die moeten vervolgens ook ergens vandaan komen.

Natuurlijk zal er altijd muziek worden gemaakt’, stelt de popprofessor, 'maar de vraag is of wij dat nog gaan horen.'

Beluister hier de Ongelofelijke Podcast met Leo Blokhuis