‘Nederlands’ coronamedicijn in productie na deal met Amerikaanse farmaceut

Een Amerikaanse farmaceut gaat aan een coronamedicijn werken, gebaseerd op een in Nederland gevonden antilichaam. Mogelijk kunnen nog dit jaar de eerste medicijnen geproduceerd worden.

‘Nederlands’ coronamedicijn in productie na deal met Amerikaanse farmaceut

Het medicijn kan toegediend worden aan mensen die hoog risico lopen, zodat ze niet geïnfecteerd kunnen worden. Daarnaast werkt het als medicijn voor mensen die het coronavirus hebben opgelopen, vertelde Frank Grosveld in Dit is de Dag. Hij is hoogleraar celbiologie aan de Erasmus Universiteit. Samen met collega Bart Haagmans en Berend Jan Bosch (Universiteit Utrecht) ontdekte hij het antilichaam waar het medicijn op gebaseerd is.

Uit dierproeven op hamsters blijkt dat het antilichaam beschermt tegen het virus. Hamsters zijn een goed model voor deze ziekte, omdat zij ook last krijgen van de lagere luchtwegen, net als mensen, vertelt Grosveld. “Collega Bart Haagmans heeft ze getest, waarbij de dieren eerst een antilichaam toegediend krijgen. Vervolgens krijgen die dieren een dosis virus. De dieren die behandeld zijn met het antilichaam worden niet ziek. De dieren die een irrelevant antilichaam hebben gehad, of niet behandeld zijn, worden wel ziek.” Dat is een doorbraak, want het betekent dat het antilichaam inderdaad beschermt in een levend organisme, niet slechts op celniveau. Nu moet er verder onderzocht worden of het medicijn veilig genoeg is om aan mensen toe te dienen.

Geduld

Daarbij kwam er meer goed nieuws, want er is een overeenkomst gesloten met een Amerikaans farmaceutisch bedrijf, die het medicijn kan produceren. Voordat het zover is, is geduld nog wel op zijn plaats, legt Grosveld uit. “De farmaceut moet een protocol volgen, dat kost tijd. Het moet goedgekeurd worden en getest worden op een aantal vrijwilligers. Pas dan kun je beginnen met het behandelen van patiënten.” Het zal ongeveer vijf, zes maanden duren voordat het medicijn ontwikkeld is, denkt Grosveld. “De farmaceut moet een hele productielijn opzetten. Dat vergt tijd. Toestemming krijgen, kost ook tijd. Maar voor het ontwikkelen van een medicijn is dit een ongelooflijk snel traject.”

Mocht het zover komen, dan kan de impact van het medicijn groot zijn. “Het wordt voor zorgmedewerkers een stuk makkelijker om hun werk te doen. En je kunt besmettingshaarden voorkomen, dan is er een kans dat het virus verdwijnt”, zegt Grosveld.

Vriezer

Het antilichaam waar de wetenschappers mee werken lag al jaren in de vriezer, nadat het bij eerder gebruikt was bij onderzoek naar coronavirussen. Nu blijkt het goed te werken tegen het nieuwe coronavirus, covid-19.