‘Ouderen, ga nog even niet naar het terras’

Het terras is weer open, maar emeritus-hoogleraar demografie Jan Latten roept ouderen op om nog even niet te gaan. Het risico dat het coronavirus je fataal wordt, is voor een 50-plusser nou eenmaal veel groter dan voor een jongere. “Dus wacht nog even af hoe alles loopt.”

‘Ouderen, ga nog even niet naar het terras’

Nu de horeca weer deels geopend is en de zon zich vaker laat zien, is de verleiding om een drankje op het terras te nuttigen aanwezig. Toch hoopt Latten dat 50-plussers hun gezond verstand gebruiken en vooral nog even van hun eigen tuin of balkon genieten, zegt hij in Dit is de Dag. “Kijk even uit, wacht even af, beheers je een beetje. Je hoeft niet in totale lockdown, maar ga niet mee in de grote stroom.”

Het risico is te groot, denkt hij. Iedereen kan besmet raken, maar als je ouder dan 50 bent, loop je een behoorlijk hoger risico dat het fataal wordt, of dat het nog maar de vraag is hoe je herstelt. “Je kunt het risico aflezen aan de oversterfte. Ik vrees een beetje dat mensen denken dat het vooral om hoogbejaarden en verpleeghuizen gaat, maar dat is niet zo. Als je kijkt naar de cijfers zie je dat het risico al verhoogd wordt vanaf 50, 55, 60 jaar,” zegt Latten.

Gezond verstand

Fractievoorzitter van 50+, Corrie van Brenk, is het met Latten eens dat gezond verstand belangrijk is, maar dat geldt voor iedereen. “Als je kijkt naar de mensen die overleden zijn, zijn dat mensen op leeftijd. Daar heeft meneer Latten een punt.” Maar een oproep specifiek aan 50-plussers is onnodig, vindt Van Brenk: “Je moet niet generaliseren. Ik heb me heel erg druk gemaakt over een restauranthouder die mensen van 60+ weigerde op zijn terras. Ik hoop ook niet dat dat de maatschappij gaat worden die wij gaan krijgen.”

Van Brenk vreest dat een uitbater 50-plussers gaat weigeren. “Het risico is dat zo’n restauranthouder of een uitbater dan kan zeggen: jij bent hier niet welkom, jij bent een groot risico en dat wil ik niet op mijn geweten hebben.”

Latten benadrukt dat hij die kant niet op wil met zijn oproep: “We moeten er niet naartoe dat het verboden is, maar je moet voor jezelf nadenken. Zelfdiscriminatie, waarom zouden we dat niet doen? Dat is helemaal niet erg, dat is een sociaal gebeuren. Wordt niet nonchalant, het virus is niet weg.”

Dor hout

Eerder wakkerde Marianne Zwagerman de discussie over ouderen aan, nadat ze een tweet stuurde met ‘het dorre hout wordt gekapt, misschien een paar dagen eerder dan zonder virus. Moet iedereen die nog in de bloei van zijn leven zit daar alles voor opofferen?’. Nu worden de ouderen wederom aangesproken.