Raja Felgata: “Als we het over racisme hebben, dan moet het óók gaan over beeldvorming en de rol en verantwoordelijkheid van de media”

#ookhier

Raja Felgata is oprichtster van de Kleurrijke Top 100 en het platform Fatima. Ze werkte jarenlang in de televisiewereld, waar ze met haar Marokkaanse achtergrond de enige van kleur was op een voltallig witte redactie. "Inclusieve redacties zijn nodig voor een weerbare samenleving en een eerlijker debat over uitsluiting, inclusiviteit en representatie. Dit is hét moment voor Hilversum."

Raja Felgata: “Als we het over racisme hebben, dan moet het óók gaan over beeldvorming en de rol en verantwoordelijkheid van de media”

Toen ik werd gevraagd of ik een column wilde schrijven voor het platform van de EO met betrekking tot racisme, uitsluiting en #ookhier, twijfelde ik. Ik twijfel nog steeds, omdat de EO voor mij als omroep niet in de eerst plaats staat voor verbinding of een reikende hand geeft aan andersdenkende, mensen van kleur of in het geval van mijn eigen community: de islam en moslims. Ik weet ook niet of mijn column na het lezen door de EO geplaatst zal worden, maar ik ga er even vanuit dat vrijheid van meningsuiting ook voor mij geldt.

Eenzame roeper in de dorre Hilversumse woestijn

Wie ben ik, dat ik dit zo stellig zeg? Ik heb bijna 20 jaar in televisieland gewerkt als redacteur, verslaggever en presenteerde het nieuws voor AT5 en Goedemorgen Nederland, toen nog de KRO. Ik heb mij altijd ingezet voor meer kleur en representatie in de media, een diverse redactie en inclusief programmeren. Omdat ik gelijkwaardige beeldvorming voor iedereen toen ook belangrijk vond; Nederlanders met migratie-achtergrond, mensen vanuit de LGBTQIA gemeenschap, mensen met een beperking, moslims, Aziaten, zwarte en bruine Nederlanders.

Ik miste toen representatie van álle mensen die we in ons land rijk zijn. Maar ik was toen een eenzame roeper in een dorre Hilversumse woestijn, wellicht was ik te vroeg. Maar ik probeerde met mijn kennis over inclusiviteit, redacties, redacteuren en eindredacteuren mee te krijgen om met een andere bril te kijken naar onze samenleving, dat het allemaal niet zo zwart wit is als het ging om moslims of de islam.

Raja: "Inclusieve redacties zijn nodig voor een weerbare samenleving en een eerlijker debat over uitsluiting, inclusiviteit en representatie"

Omdat ik zag dat redacteuren liever iemand belden die zij kenden en hun interpretatie van nieuws konden bevestigen, dan dat de redacteur in kwestie mensen uit die andere gemeenschap opzocht en het open en eerlijke gesprek aanging, om andere verhalen op te halen, andere invalshoeken te belichten. Dit gebeurde zelden.

Recalcitrante Marokkaanse

Vaak was ik de enige vrouw van kleur op een redactie die dingen riep die confronterend waren voor mijn witte collega’s, waardoor ik al gauw de stempel ‘vervelend’ kreeg of ‘agressief’. Assertiviteit was blijkbaar alleen weggelegd voor mijn witte collega’s en werd wel gewaardeerd.

Afijn, voor een recalcitrant aangelegde Marokkaanse-Nederlander op witte redacties werd het steeds lastiger om aandacht te vragen voor inclusief redactiewerk. Men had er geen zin in, ‘moest gaan over kwaliteit’ en ‘nieuws was nieuws’, met name als men in het algemene negatieve frame mee wilde gaan en vast wilde houden, over moslims, de islam en de zwarte gemeenschap, want dat frame is tenslotte (nog steeds) de norm.

Ik vond het na een paar jaar wel welletjes en stopte mijn energie in mijn eigen mediabedrijf en bedacht in 2010 het community content platform De Kleurrijke Top 100, om diezelfde redacties die ik kende, te helpen aan een breder netwerk.

Eenzijdige journalistiek

Als we het over racisme hebben, dan moet het óók gaan over beeldvorming en de rol en verantwoordelijkheid van de media hierin. Vaak worden nieuws en de bijbehorende nieuwsverhalen gemaakt door witte redacteuren die vrij ver afstaan van een groep, of een community en worden deze verhalen opgetekend en ingekleurd door een eigen en eenzijdige visie of interpretatie van een onderwerp. Een paar keer kijken naar een gemiddelde talkshow en je weet dat objectiviteit ver te zoeken is in de journalistiek.

#ookhier

Niet alleen de EO mag de hand in eigen boezem steken, ook andere redacties mogen achter hun oren krabben en nadenken over hoe beeldvorming ongelijkheid in de hand kan werken. Dat inclusieve redacties nodig zijn voor een weerbare samenleving en een eerlijker debat over uitsluiting, inclusiviteit en representatie.

Dit is hét moment voor Hilversum, want #ookhier is een eerste stap om verhalen op te halen voor jullie uitzendingen. Maar #ookhier geldt ook voor redacties, hoofdredacteuren en (eind)redacteuren. Inclusieve redacties zullen ons straks allemaal helpen betere nieuwsverhalen te maken en weer te geven. Een win-win voor iederéén in Nederland lijkt mij.

 

Raja Felgata is media-ondernemer
Hoofdredactie De Kleurrijke Top 100 en het platform FATIMA
En initiatiefnemer Inclusieve Redacties ism Bouchra Talid
 

Deel ook jouw verhaal!

Wil jij ook jouw ervaring met racisme delen in onze dagelijkse uitzending Ook Hier? Mail dan jouw verhaal of vlog naar ookhier@eo.nl