"Toen mijn zwarte man zijn kentekenbewijs niet kon overhandigen, wilde de politie zelfs de luier van onze zoon doorzoeken"

Moeders vertellen over racisme

Als ouder wil je niets liever dan je kind behoeden tegen de boze buitenwereld. Maar wat als jouw kind van kleur opgroeit in wit Nederland? Wat als jouw kind te maken krijgt met racistische opmerkingen of etnisch profileren? Deze moeders vertellen hun verhaal.

"Toen mijn zwarte man zijn kentekenbewijs niet kon overhandigen, wilde de politie zelfs de luier van onze zoon doorzoeken"

Foto: moeder Jetske en Thandie

Moeder Jetske

Jetske: Racisme uit zich in vele vormen en zit zo diep in ons systeem, wat ik door mijn dochter vaak naar boven zie komen. "Vinden ze ons niet leuk?" vroeg ze me laatst nadat het haar opviel dat er veel minder donkere mensen in films en tekenfilms te zien zijn. Het beeld in de media geeft haar nu al zo veel minder zelfvertrouwen en ze is vaak verdrietig om haar huidskleur. Iets wat me ongelofelijk veel pijn doet als moeder."

Moeder Mascha

Mascha: "Mijn man Jorge kwam met het idee dat beide kinderen beter mijn achternaam gingen dragen. Een dubbele achternaam is in Zuid – Amerika de norm en hier in Nederland zouden de kinderen dan mooi die naam kunnen gebruiken tijdens sollicitaties en andere officiële situaties, zo was zijn redenering.

Ik begreep het in eerste instantie niet helemaal. Ik vond dat ze een mooi klinkende exotische achternaam hadden. Mijn achternaam is zo gewoon en zó Nederlands, bijna saai eigenlijk. Maar vooral dacht ik: hier in Nederland zullen de kinderen toch geen last hebben van discriminerende en racistische ideeën van anderen? Toch wist Jorge mij te overreden, zijn belangrijkste argumentatie hiervoor: eigen ervaring. En die was er genoeg. Een niet-Nederlandse achternaam en geboorteland Colombia?: ‘Voor u drie anderen".

Moeder Annelies

Annelies: "Mijn man haalde onze zoon op van het kinderdagverblijf en omdat de auto bij de garage was geweest had ik het kentekenbewijs nog in mijn tas. Hij werd staande gehouden door de politie, zonder enige reden (etnisch profileren). Hij kon enkel zijn rijbewijs laten zien en niet het kentekenbewijs. Hij moest uit de auto komen. Er werd gedreigd dat hij mee moest naar het bureau, omdat hij het kentekenbewijs niet bij zich had. Hij schrok daar onwijs van uiteraard.

Ze wilden de auto doorzoeken en zijn tas. En uiteindelijk wilden ze in de luier van onze zoon kijken. Hier was geen enkele aanleiding toe! Gelukkig schreeuwde onze kleine man moord en brand waardoor dit niet is gebeurd. Maar wat was ik boos als moeder, ze kwamen aan mijn kind zonder enige reden."

Annelies vertelt over dit voorval in onderstaande vlog:

 

Bekijk hier het verhaal van moeder Nancy in onze uitzending Ook Hier