Viruswaanzin gaat zondag opnieuw demonstreren in Den Haag

26 juni 2020

‘De anderhalve meter-regel moet stoppen en het volk moet wakker worden.’ Dat is het standpunt van actiegroep Viruswaanzin. Na het protest van afgelopen zondag, zal er ook aankomende zondag gedemonstreerd worden tegen de anderhalve meter samenleving. In eerste instantie had Viruswaanzin de protesten bij twintig verschillende gemeenten aangemeld, maar gisteravond kondigde de organisatie aan het protest over een andere boeg te gooien.

Viruswaanzin gaat zondag opnieuw demonstreren in Den Haag

Mordechai Krispijn (links) en Willem Engel (rechts)

Gisteren vond het kort geding van Viruswaanzin tegen de Staat plaats. De rechtszaak was volgens de actiegroep een ‘gigantische aanfluiting’ en daarom hebben zij besloten om over te gaan tot een andere strategie: alle protesten in de verschillende gemeenten zijn geannuleerd en er wordt wederom ingezet op een grote demonstratie in Den Haag.

Interessante manoeuvre

Mordechai Krispijn is coördinator van Viruswaanzin. Hij vindt het een interessante manoeuvre van de overheid om precies een dag voor de rechtszaak de versoepeling van de maatregelen aan te kondigen. “Als je gaat kijken naar de afgelopen weken en maanden, dan is het volgens mij nog niet eerder op deze manier gebeurd. Elke keer vertellen ze op het laatste moment wat er vanaf de volgende dag, of twee dagen later, aangepast zal worden. Nu doen ze dit meer dan een week van tevoren; precies een dag voordat deze zaak zou dienen,” aldus Krispijn.

Ten onrechte euforisch

Daarnaast ziet Viruswaanzin de nieuwe versoepelingen als een poging om het volk ten onrechte in een euforische staat te brengen. Mordechai: “Wij zijn ervan overtuigd dat er geen enkele reden is voor euforie, want de anderhalve meter-regel blijft in stand. En die is juist de meest schadelijke van allemaal op lange termijn. Ouderen verpieteren en hebben geen zin meer in het laatste stukje van hun leven. Er ontstaat hier een trauma voor generaties, als dit zo doorgaat.”

Vaccins, vaccins, vaccins

De reden voor het in stand houden van de anderhalve meter samenleving ligt er volgens Viruswaanzin dik bovenop: vaccinaties voor wie elkaar straks weer wil aanraken. “Het lijkt erop dat ze maar op een doel afstevenen: vaccins, vaccins, vaccins. En dat kan met de beste bedoelingen zijn, alleen het is een tunnelvisie van jewelste. Het is tijd voor meer actie; ze zijn nog niet van ons af,” aldus Krispijn.

 

Zondag 28 juni staat er opnieuw een demonstratie gepland op het Malieveld in Den Haag. Het protest van vorige week werd twee dagen voor aanvang verboden door de gemeente. De demonstranten die zondag toch besloten om naar het Malieveld te gaan, kregen uiteindelijk toestemming om kort te demonstreren.

Vanmiddag heeft de burgemeester van Den Haag bekend gemaakt dat hij het protest van aankomende zondag verbiedt.