Vul liever niet je zwembad in de tuin

Want de droogte houdt aan

Het regent weer een beetje. Maar dat betekent niet dat de droogte oplost. Drinkwaterbedrijf Vitens riep eerder deze week zelfs op om vooral niet je opzetzwembaden te vullen en niet teveel de tuin te sproeien.

Vul liever niet je zwembad in de tuin

Het is al twee zomers erg droog in Nederland, maar het leidde nog nooit zo vroeg in het jaar tot problemen als nu. Dit jaar begon weliswaar regenachtig, maar inmiddels is het al een tijd lang behoorlijk droog. Zo was afgelopen meimaand de droogste ooit. Waterbeheerders snakken naar regenbuien in juni. Het Pinksterweekend was nog zeer zonnig, maar inmiddels vallen er weer wat druppels. Niet zo leuk voor ons, wel fijn voor de natuur, landbouw en waterbeheerders. Lang zal het alleen niet duren, komende week neemt de regen weer af, is de verwachting.

Vertier in eigen tuin

Tot nu toe levert de droogte nog geen problemen op voor de drinkwatervoorziening, stelt Vewin, de vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. “Het zal niet direct een tekort opleveren,” zegt woordvoerder van Vewin, Patricia van der Linden. Wel zijn er soms behoorlijke regionale verschillen te zien in het drinkwaterverbruik. In een grote stad, Amsterdam bijvoorbeeld, hebben mensen over het algemeen minder grote tuinen dan in het buitengebied. Daardoor wordt er niet alleen minder gesproeid, er is ook minder ruimte voor zwembaden. 

Het is al vroeg droog, het was een tijdlang lekker weer en veel mensen zitten meer thuis vanwege de coronacrisis. Vertier zoekt men nu vooral in eigen tuin. Het is een combinatie van omstandigheden die tot veel watergebruik leidt. “Ik begreep dat Vitens 60-70 procent meer afzet had dan normaal.” Daardoor werd de waterdistributie tijdens het Pinksterweekend wel even lastig. De laatste stap in de distributie van water is namelijk dat het uit een soort kelder het waternet in gepompt wordt. Als iedereen tegelijk zijn kraan openzet, gaat de kelder harder leeg dan dat hij bijgevuld kan worden.

Daardoor kunnen problemen ontstaan aan het einde van het waternet, bijvoorbeeld in de buitengebieden. “Het kan zijn dat daar minder druk op de leiding komt. Nu besloot Vitens zelf de druk wat te verlagen, om er zo voor te zorgen dat het water minder hard uit de kraan komt”, legt Van der Linden uit. Dat merk je niet als je even je handen wast, maar misschien wel als je doucht. Minder water uit de kraan helpt alleen niet in alle gevallen, want mensen die hun zwembad vol willen laten lopen, laten hem vollopen. Dat duurt dan wat langer, water bespaart het niet.

Minder sproeien

Drinkwaterbedrijf Vitens riep op om zo min mogelijk te sproeien, korter te douchen en liever ook geen zwembaden te vullen. Dat zijn namelijk de voornaamste grootverbruikers. En als je dan wil sproeien, doe dat dan ’s avonds, zegt Van der Linden. Dan verdampt het water minder snel. De oproep van Vitens kwam misschien wel wat te laat. Het lekkere weer en de coronacrisis gaven de verkoop van zwembaden al een vroege piek, meldt NRC. In maart kochten veel mensen al een zwembad, waar de verkoop normaal rond Hemelvaart loskomt.

Hou jij rekening met de droogte, door bijvoorbeeld geen zwembad op te zetten, of korter te douchen?