Waarom provoceert Trump met een Bijbel in zijn hand?

De Amerikaanse president Donald Trump poseerde afgelopen maandagavond met een Bijbel in zijn hand voor de St. John’s Episcopal Church in Washinton DC. Dit deed hij na de persconferentie waarin hij zei de rellen in Amerika hard te willen aanpakken en dreigde het leger in te zetten. Het poseren met de Bijbel roept veel reacties op. Maar wat wil Trump met deze actie zeggen?

Waarom provoceert Trump met een Bijbel in zijn hand?

Tijdens het poseren voor de Sint John’s kerk hield Trump de Bijbel in de lucht en zei: “We hebben een geweldig land. We maken dit land nog groter en dat zal niet lang duren.”

Volgens religiejournalist en Amerikakenner Robin de Wever is de Sint John’s kerk – die schade opliep tijdens rellen – niet toevallig door Trump gekozen. “Toen Trump voor de kerk stond wilde hij daarmee zeggen: De kerk ligt onder vuur en ik zal haar en het goede, christelijke Amerika beschermen”, zegt hij. De Wever verdiept zich sinds 2016 in Trumpchristenen en maakte de podcastserie God’s President over de populariteit van Donald Trump onder christenen.

Progressief

De Sint John’s kerk is echter totaal geen Trump-gezinde kerk. Dit blijkt ook uit de reactie van Mariann Budde, bisschop van de St. John’s Episcopal Church. In een interview met CNN vertelt ze dat ze haar ogen niet kon geloven toen ze zag wat er gebeurde: “Ik ben woedend. Ik was van tevoren niet ingelicht. Hij misbruikt de spirituele symbolen, de traditie en een heilige plek.”

De Wever: “Toen Trump de Bijbel omhooghield wilde hij daarmee zeggen dat dit het schild is dat ‘ons’ tegen de linkse krachten zal beschermen. Maar de Sint John’s kerk zit juist aan de progressieve kant van het spectrum en is in hun wereldbeeld heel links. Dat Trump dan juist als ‘hoeder van het christendom’ voor deze kerk gaat staan is in die zin hilarisch.”

"It's a bible": Trump outside church

Linkse krachten

Eerder die dag waren er antiracisme-demonstraties, die zijn ontstaan na het overlijden van George Floyd. Een zwarte Amerikaan die door de politie hardhandig werd gearresteerd en hierdoor om het leven is gekomen.

"Als je terugkijkt naar de speech van Trump gaat hij inhoudelijk eigenlijk helemaal niet in op de antiracisme-betogingen. Hij vertelt alleen over de rellen die uit de hand lopen en plunderingen die zijn ontstaan op een aantal plekken in Amerika. Dit past in een angst die in conservatieve kringen vrij breed leeft. Linkse krachten die Amerika proberen te ondermijnen. En die de conservatieve christenen willen verjagen, zoals in hun ogen met West-Europa is gebeurd, waardoor er ontkerkelijking plaatsvindt", vertelt De Wever.

Een grote groep aanhangers van Trump zijn de evangelicals. Tijdens de vorige verkiezingen stemde 81% procent van de witte evangelicals, witte conservatieve protestanten, op Trump. “De evangelicals is een grote groep en ze zijn zeer politiek betrokken. Als je de verkiezingen wilt winnen, kun je je niet veroorloven om die groep kwijt te raken”, zegt de Wever.

“Als je terugkijkt naar de actie van Trump gaat het dus niet om de antiracisme-demonstraties, maar over de groep linkse, seculiere krachten die volgens Trump uit hun holen komen en onze God willen verjagen. Wie conservatieven bedoelen als ze het over die groep hebben, is vaak een beetje onduidelijk. Atheïsten, extreem links en de homobeweging zouden een soort milities vormen. Of dat ook gebeurt, is heel erg de vraag. Maar conservatieven weten zeker dat ze `onze moraal en zo Amerika kapot willen krijgen’. En daar zijn de witte evangelicals bang voor.”