"Bam, het stempel is geplakt: ik lijd aan eenzaamheid"

Zomercolumn eenzaamheid

De komende weken plaatsen we de mooiste columns geschreven door onze lezers. Hoewel we al een eerdere column over eenzaamheid deelden, nu nogmaals een in hetzelfde thema. Jorien Hulsman voelt zich tijdens een burn-out eenzaam en vraagt zich af waar dat precies vandaan komt.

"Bam, het stempel is geplakt: ik lijd aan eenzaamheid"

‘Wat is eenzaamheid?’ type ik in op Google. Hoewel ik altijd dacht dat eenzaamheid iets is voor oude mensen of mensen zonder familie en vrienden, krijg ik langzamerhand zelf het gevoel eenzaam te zijn. Enigszins argwanend lees ik de zoekresultaten in Google wat betreft eenzaamheid.

Ik houd mezelf nog voor dat het bij mij vast wel meevalt, ik ben tenslotte nog maar 28 en sta midden in het leven. Maar hoe verder ik lees, hoe meer ik herken en hoe meer ik schrik. ‘Eenzaamheid gaat gepaard met kenmerken als negatieve gevoelens van leegte, verdriet, angst en zinloosheid en met lichamelijke of psychische klachten’, lees ik op het internet. BAM, het stempel is geplakt, ik lijd aan eenzaamheid.

Leeggezogen

Terwijl ik met een warme kop thee op de bank zit en naar buiten staar, ben ik diep verzonken in gedachten. Hoe kan het dat ik me eenzaam voel? Ik denk terug aan de tijd dat mijn eerste burn-outklachten zich openbaarden. Lange tijd heb ik deze klachten weggedrukt en genegeerd. Ik ging door met werken, studeren, mijn sociale leven. Tot mijn lichaam op een gegeven moment zei: ‘En nu is het klaar.’ Ik kon niet meer. Ik voelde me leeggezogen. Ik was letterlijk op. Diagnose: Burn-out.

"Mijn dagen werden lang"

Het moment dat ik thuis kwam te zitten was bizar. Ik hoefde nergens meer naar toe, had daar ook de energie niet meer voor en langzamerhand werd mijn wereldje steeds kleiner. Ik verloor mijn baan, mijn sociale activiteiten vielen stil, mijn dagen werden lang.

Ik zag mijn vrienden en familie af en toe, maar had daarnaast nog heel veel tijd over om me eenzaam en alleen te voelen. Om dat te moeten constateren vond ik heftig. Hoe kan het dat ik als jonge vrouw, die leuke vrienden, een fijne familie en een rijk sociaal leven heeft, zich eenzaam voelt?

Al snel kon ik de conclusie trekken dat ik niet eenzaam ben, ik heb genoeg sociale contacten, maar dat ik me eenzaam voel. En dat gevoel is naar. Het alleen voelen, me voor niemand belangrijk voelen, het zinloos voelen omdat ik niet meer werkte; allemaal gevoelens die nieuw en erg intens voor mij waren.

Eenzaamheid

Hoe kan het dat mensen zich eenzaam voelen? Voor mij was dat omdat ik het gevoel had dat ik opeens ‘anders’ was. Ik had niet meer zoals mijn leeftijdsgenoten een baan en een relatie. Ik had een burn-out en veel activiteiten waren al snel te inspannend en te vermoeiend. Deze gegevens waren de ideale ingrediënten voor het gevoel van eenzaamheid voor mij.

Verbinden

Deze gevoelens van eenzaamheid heb ik vanaf het begin gedeeld met de mensen om mij heen. Het was fijn om ze te delen, mijn hart te luchten en een luisterend oor te hebben.

Met het delen van deze gevoelens voelde ik me kwetsbaar, maar als ik nu terugkijk, had ik het niet anders willen doen. Het heeft mij geholpen in dit proces. Door mezelf kwetsbaar op te stellen, deden anderen dat ook en dat zorgde voor verbinding. Juist die gemiste verbinding maakte dat ik me eenzaam voelde. Ik moest voor mezelf een drempel over, maar het heeft me veel gebracht. Waardevolle gesprekken en verdiepende vriendschappen.  

En als ik me nu eenzaam voel? Dan bel ik een vriendin en lucht ik mijn hart. Dus nee, ik ben niet eenzaam. Ik voel me soms eenzaam en gelukkig heb ik nu een manier gevonden hoe ik dat gevoel kan doorbreken. Hoe kan jij de eenzaamheid doorbreken?

Deel jouw ervaring

Voel jij je ook eenzaam en heb je behoefte aan contact met gelijkgestemden? Word dan lid van onze besloten Facebookgroep.

Schrijf ook een zomercolumn voor NieuwLicht

Deel je mening en schrijf!

Altijd al een artikel willen publiceren, maar geen idee waar te beginnen? Heb je een duidelijke mening over een maatschappelijke misstand of een opmerkelijke situatie? Schrijf je prikkelend en helder? Dan ontvangen we graag een zomercolumn van jou!

Lees verder