Boeren opnieuw in protest, ditmaal vanwege veevoerregel

De boeren gaan weer protesteren. Ditmaal omdat ze het niet eens zijn met een tijdelijke veevoermaatregel die minister van landbouw Carola Schouten invoert. Bij het protest in De Bilt zijn tractoren verboden.

Boeren opnieuw in protest, ditmaal vanwege veevoerregel

De boeren zijn het niet eens met een veevoermaatregel van Schouten. Zij wil dat er vanaf 1 september tot 1 januari minder eiwit in het voer voor koeien zit. Het gaat om krachtvoer, dat koeien krijgen naast voer als gras en hooi. De boeren zijn boos, want die vinden dat het ten koste gaat van de gezondheid van hun koeien, als ze eiwitarmer voedsel moeten gebruiken.

Bovendien krijgt Schouten kritiek uit onverwachte hoek. Milieu-activist Johan Vollenbroek noemt de nieuwe regel ‘een flut-maatregel’. Hij was te gast in het radioprogramma Dit is de Dag, waarin hij opriep tot structurele maatregelen. Dit is voor de boeren hulp uit onverwachte hoek, omdat Vollenbroek het nationale stikstofprobleem op de kaart zette.

Volgens critici is de tijdelijke veevoermaatregel vooral een manier om rekenruimte te krijgen. Stikstof moet teruggedrongen worden, zodat er ruimte gemaakt kan worden voor huizenbouw. Vandaar ook dat het een tijdelijke maatregel is. Vollenbroek liet weten het een rare maatregel te vinden: “Er zijn genoeg manieren om die regel te omzeilen.”

Juridisch trucje

Ook Alex Datema, zelf boer en voorzitter BoerEnNatuur, reageerde in Dit is de Dag. Ook hij denkt dat het vooral een slim trucje is van de minister. “Het is een soort juridische truc, om ruimte te creeren op papier, voor de bouw.” Ook hij mist lange termijnvisie bij Schouten: “Dit zijn allemaal maatregelen voor de korte termijn. Daardoor zijn we niet met de lange termijn bezig.”

Vollenbroek vertelde ook nog dat hij gaat spreken bij het boerenprotest, hoewel hij erbij zei dat misschien niet alle boeren zijn boodschap leuk zullen vinden. Bij de protesten mogen geen tractoren gebruikt worden, zo maakten de burgemeesters van Utrecht en De Bilt bekend. Farmers Defence Force riep daarom op om vooral met de auto te komen, onder meer om negatieve beeldvorming te voorkomen.