De achteruitgang van het klimaat is wel degelijk uit te drukken in geld

Milieudoelstellingen en natuurbescherming worden vaak als een belemmering gezien voor de economie. Maar volgens honderden wetenschappers en economen heeft de wereldeconomie juist baat bij de uitbreiding van natuurgebieden en het behoud van biodiversiteit.

De achteruitgang van het klimaat is wel degelijk uit te drukken in geld

De laatste jaren zijn wetenschappers steeds meer bezig om de economische gevolgen van de aantasting van het klimaat in kaar te brengen. Volgens een recent uitgebracht rapport van Campaign for nature is de wereldeconomie veel meer gebaat bij een grootschalige uitbreiding van beschermde gebieden. De voordelen van natuuronderhoud zouden volgens de experts zwaar opwegen tegen de kosten. Zo zegt het rapport dat voor elke dollar die zou worden geïnvesteerd in het behoud van natuur, de financiële sector vijf keer zo veel kan terugverwachten in de toekomst.

Hierover zegt de coördinator van het rapport, Anthony Waldron: ‘Ons rapport toont aan dat bescherming in de huidige economie meer inkomsten oplevert en waarschijnlijk ook inkomsten toevoegt aan de land- en bosbouw, terwijl het tegelijkertijd klimaatverandering, watercrises, verlies aan biodiversiteit en ziekten helpt voorkomen.’ Het vergroten van de natuurbescherming zou volgens het onderzoek gezond beleid zijn voor regeringen die meerdere belangen moeten afwegen. ‘Je kunt geen prijskaartje aan de natuur hangen - maar alle economische cijfers wijzen in de richting van bescherming’, benadrukt Waldron.

Eco(nomische)systemen

De aantasting van de natuur is dus wel degelijk in geld uit te drukken. Zo bleek uit een gezamenlijk onderzoek van De Nederlandse Bank en het Planbureau voor de Leefomgeving dat het verlies aan biodiversiteit een direct risico vormt voor onze financiële sector.

Het rapport toonde aan dat Nederlandse financiële instellingen wereldwijd financieringen van wel vijfhonderd miljard uit hebben staan aan bedrijven met een hoge afhankelijkheid aan één of meerdere ecosystemen. De meeste van deze ecosystemen worden in stand gehouden door middel van dierlijke bestuiving. Wereldwijd is deze de bestuivingsafhankelijke financiële sector achtentwintig zo’n miljard euro waard. Verlies aan biodiversiteit zal de zakenwereld dan ook direct voelen in de portemonnee.

Door verlies aan biodiversiteit en uitbuiting van de natuur uit te drukken in financieel risico, is de milieuproblematiek niet alleen nog maar voor de liefhebbers van de natuur. Hierover schrijft econoom Hans Stegemans in een column voor RTL Nieuws: ‘Dit is de taal die we nu nodig hebben om het systeem in beweging te zetten. Als zelfs de toezichthouder van de financiële sector (de DNB) zich zorgen maakt, is het risico wellicht toch groter dan menigeen denkt.’

Pandemieën

Een ander risico van de aantasting van onze natuurlijke omgeving is het ontstaan van zoönotische ziekten (ziekten die overgaan van dier op mens) zoals het beruchte Coronavirus. De VN waarschuwde eerder deze maand al, in een wetenschappelijke studie, dat de uitbuiting van de natuur door de mens dergelijke pandemieën in de hand werkt.

Zo zegt onderzoeker Inger Anderson: ‘De wetenschap toont aan dat als we wilde dieren en ecosystemen blijven uitbuiten, we de komende jaren gestage toename van zoönosen zullen zien.’ Met alle gevolgen van dien. Want zoals we inmiddels weten zijn pandemieën verwoestend voor onze levens en economieën.

Gevolgen

Is er nog hoop voor de bloemetjes en de bijtjes nu de financiële implicaties van klimaatverandering steeds duidelijker worden? En heeft de coronacrisis ons laten zien dat de behandeling van de natuur directe gevolgen kan hebben voor onze levens? Discussieer me op onze facebookpagina.