'Er was ook al iets mis met ons oude vakantiegevoel'

Zomercolumn Marian de Jong: het nieuwe vakantiegevoel

De komende weken plaatsen we de mooiste columns geschreven door onze lezers. Deze week Marian de Jong over het nieuwe vakantiegevoel, nu de coronacrisis reizen ingewikkelder maakt. "Uitkijken naar de zomer zodat je eindelijk tot rust kan komen? Best een vreemd principe als je er even over nadenkt."

'Er was ook al iets mis met ons oude vakantiegevoel'

Wat hebben we uitgekeken naar de zomer! Zonnestralen op ons gezicht, slippers aan onze voeten en even een versnelling terugschakelen. Voor velen is deze zomer een zeer welkom bezinningsmoment na een onwerkelijke tijd. We moesten thuisblijven, ons aan bijzondere regels houden en er kwam veel op ons af, zowel in onze omgeving als in de media. Maar is de zomer dit jaar echt anders dan anders? Wat is nu dat ‘nieuwe vakantiegevoel’?

Al jaren kijken we collectief uit naar de zomer. We nemen vakantie op om weg te gaan of thuis ontspanning te zoeken. Dit is niet anders dan anders. De vorm van vakantie is voor velen nu wel anders. In plaats van een reis naar Bali of Zuid-Frankrijk vieren we vakantie in eigen land of thuis. Maar hoe erg is dit? Het biedt ook ruimte voor reflectie. Je màg op vakantie, wat een voorrecht! Voor veel gezinnen is vakantie nooit vanzelfsprekend merk ik van heel dichtbij.

Coronamoe

Toch denk ik dat er nog een diepere laag is. ‘We zijn coronamoe’, lees ik in de krant. Doordat alles anders was, zijn we uitgeput en hebben we echt een vakantie verdiend. Ik moet er een beetje van gniffelen. Ik word vooral moe van zulk soort berichtgeving en de rottigheid dat het virus met zich meebrengt. En ik denk bij mijzelf:  ‘Verdient niet iedereen vakantie?’. Toch geloof ik wel dat er meer mensen burn-out raken na een periode als deze, want laten we wel wezen, een burn-out lag voor veel mensen al op de loer. Er was ook al iets mis met ons ‘oude vakantiegevoel’. Uitkijken naar de zomer zodat je eindelijk tot rust kan komen? Best een vreemd principe als je er even over nadenkt, want hebben we die rust buiten de vakantie niet net zo hard nodig?

Zelf kreeg ik vorig jaar al een  burn-out. Een gezin met drie jonge kinderen, vrijwilligerswerk, werk, perfectionisme en een enorme drive om me in zetten voor de maatschappij bleek geen goede combinatie. Een mooi coachingstraject heeft me geholpen om reflecteren en aanpassingen te doen in mijn leven. Samengevat moet ik vaker rust nemen, stilstaan, reflecteren en een check doen of ik nog op de juiste weg ben.

Beste versie van mijzelf

Al snel is gebleken dat ik het goed doe op vakantie. Zelfs een vakantie van één of twee dagen maakt me al een leuker mens. Op vakantie ben ik relaxter, beter in communicatie, creatiever, vriendelijker... Eigenlijk kun je concluderen dat ik de beste versie van mijzelf ben op vakantie. En stiekem denk ik dat in de zomerse periode de meeste mensen een betere versie van zichzelf zijn. Rust geeft ruimte in je hoofd voor creativiteit, flexibiliteit, geduld en liefde. Voor mij is het duidelijk: de vakantiemodus mag vaker aan!

De vorm van de vakantie is dit jaar anders, maar dit is voor mij niet de kern van ‘het nieuwe vakantiegevoel’. Voor mij is dit vooral het besef dat rust noodzakelijk is het leven, het hoort zelfs bij Gods nieuwe wereld! Rust zorgt voor een klein stukje hemel op aarde. Het helpt mij om genoeg liefde te kunnen geven aan mijn gezin, creatief te zijn in mijn werk en geduldig te zijn met mensen waar ik niet meteen mee klik. Het liefst wil ik dit gevoel niet alleen in de zomer, maar juist ook in de maanden erna vasthouden! Dit inzicht maakt me dankbaar; voor het feit dat we vakantie mogen vieren, maar ook voor de burn-out. Hij heeft me grotendeels laten zien wat belangrijk is in dit leven. Alleen daarom al is hij zeker niet voor niets geweest!