Gratis drugs dumpen als oplossing voor natuurvervuiling ‘Een tikkeltje naïef’

Steeds vaker wordt er drugsafval gedumpt in de natuur. In Nederland wordt vooral in Noord-Brabant en Limburg veel drugsafval geloosd. Het kost gemeenten veel geld om dat veilig op te ruimen. Daarnaast zorgt het voor blijvende schade in de natuur en brengt het omwonenden in gevaar. In de gemeenteraad van Arnhem werd er een bijzonder voorstel gedaan om drugsafval in woonwijken en natuur te voorkomen.

Gratis drugs dumpen als oplossing voor natuurvervuiling ‘Een tikkeltje naïef’

Vorig jaar registreerde de politie ruim 450 incidenten die te maken hebben met de productie van synthetische drugs. Dat waren er bijna honderd meer dan het jaar ervoor. Het ging om drugslabs, opslagplekken van chemicaliën en afvaldumpingen.

Het dumpen van drugsafval heeft grote gevolgen voor de natuur. Zo lopen de planten en dieren in het gebied gevaar en kan alleen al het inademen van de chemische lucht al voor brandwonden zorgen. Het dumpen is de zichtbare vorm van drugsafval wegwerken. Daarnaast wordt er nog meer afval geloosd, daarbij gaan de chemicaliën rechtstreeks het riool- of grondwater in.

Woonwijken

Drugsafval wordt niet meer alleen in de natuur gedumpt. Ook in woonwijken duiken de vaten met afval steeds vaker op. Zo stond er in Werkendam wekenlang een verlaten busje met 2000 liter drugsafval in een woonwijk.

Ook in Arnhem is drugsafval een probleem geworden Eerder deze maand werd er in de gemeenteraad van Arnhem een oplossing geboden, meldt de Gelderlander. Namelijk het creëren van dumpplekken voor drugsafval.

Raadsleden Nico Wiggers van de Arnhemse Ouderen Partij (AOP) en Maarten Venhoek (D66) opperden het plan, omdat drugsafval niet alleen in de Arnhemse natuur wordt gedumpt, maar ook in woonwijken. Om gevaarlijke situaties te voorkomen wilden Wiggers en Venhoek een plek creëren waar drugsafval legaal gedumpt kon worden, zonder de angst om vervolgd te worden. Om hen op het bestaan ervan te wijzen, moest het gemeentebestuur de locatie ook ruim bekend maken.

Naïef

Het voorstel kon voornamelijk rekenen op kritiek. ,,Alsof de criminelen zich daar aan gaan houden", zo serveerde burgemeester Ahmed Marcouch het voorstel af. Volgens de burgemeester is het bieden van een afvalstortplek aan criminelen niet alleen illegaal, maar ook ‘een tikkeltje naïef’ om te denken dat het probleem op deze manier is opgelost. ,,Hier gaat een wereld van bloed en lijken achter schuil.”

Voor Wiggers en Venhoek was de kritiek genoeg om het voorstel in te trekken. ,,Het idee is misschien dom, maar het probleem is er nog steeds,” aldus Wiggers. “Als je het niet benoemt, blijft het onder het tapijt liggen.”

Wat vind jij? Moeten er legale dumpplekken komen om de natuur te beschermen?