Hoe racistisch ben jij? Test je onbewuste vooroordelen

‘Ik ben racistisch’ of ‘Ik discrimineer’: We zeggen het niet graag over onszelf en misschien hebben we ook helemaal geen racistische gedachten. Maar hoe zit het eigenlijk met onze verborgen voorkeuren? NieuwLicht zet drie anonieme tests voor je op een rij. Bekijk welke test het beste bij je past en kom erachter wat voor onbewuste voorkeuren jij hebt.

Hoe racistisch ben jij? Test je onbewuste vooroordelen

1. Onderhuids

De test van Onderhuids checkt in circa tien minuten je verborgen voorkeuren op het gebied van huidskleur of afkomst. Aan de hand van je primaire reactie op bepaalde foto’s bekijkt de test of het voor jouw brein makkelijker is om positieve eigenschappen aan een lichte huidskleur of Nederlandse achtergrond te koppelen dan aan een donkere huidskleur of Marokkaanse achtergrond, en andersom. Nadat je primaire reactie is getest, word je ook gevraagd informatie in te vullen over je persoonlijke achtergrond en je (maatschappelijke) standpunten.

Doe de test!

2. Discriminatie.nl

Vergelijkbaar met de test van Onderhuids, maar iets korter is deze test op de website discriminatie.nl. In dit geval is de uitkomst van de test alleen gebaseerd op je primaire reactie. Er zijn geen vragen over je afkomst of je standpunten die meewegen. Naast het testen van je onbewuste vooroordelen op het gebied van huidskleur, kan je er op deze site ook achter komen of je een onbewuste voorkeur voor jongeren of ouderen of voor mannen of vrouwen hebt.

Doe de test!

3. Impliciete Associatie Test Harvard

De meest uitgebreide test in dit rijtje is de test die Harvard University heeft ontwikkeld. Op de pagina waarop de test te vinden is, heb je de mogelijkheid te kiezen uit zeven verschillende testonderwerpen. Naast huidskleur en ras kan je hier ook je onbewuste voorkeuren over bijvoorbeeld gewicht, huidskleur of landen testen. In iedere test wordt uitvoerig gevraagd naar je eigen opvattingen over het gekozen onderwerp.

Doe de test!

Ben jij je door het doen van een test bewust geworden van onverwachte voorkeuren voor een bepaalde huidskleur of een bepaalde afkomst? Kijk wat je zelf kan doen om deze vooroordelen tegen te gaan en de strijd tegen racisme aan te gaan.