Humberto Tan: ‘Selecteer voetbalcoaches op kwaliteit, niet op kleur’

Als het aan Humberto Tan ligt, gaan er op beleidsniveau veranderingen plaatsvinden bij voetbalclubs en de KNVB. Tan is sinds kort voorzitter van een nieuwe commissie die racisme en discriminatie in het voetbal moet bestrijden. Hij moedigt voetbalclubs en de KNVB aan om ook met coaches en trainers met een andere achtergrond in gesprek te gaan: ‘Pas dan weet je wat voor kwaliteit er rondloopt’.

Humberto Tan: ‘Selecteer voetbalcoaches op kwaliteit, niet op kleur’

Commissie

Directe aanleiding voor het opzetten van de commissie, was het racisme waarmee Excelsior-speler Mendes Moreira afgelopen najaar te maken kreeg. Tan blikt in een uitzending van Op1 terug op een voetbalwedstrijd uit 2013. Tijdens de wedstrijd maakte de AZ-spits Jozy Altidore hetzelfde mee als Moreira. Autoriteiten reageerden geshockt op de gebeurtenis, maar zegt Humberto Tan: ‘Dat was afgelopen najaar niet anders. Eigenlijk is er dus niets veranderd op dat vlak, terwijl we zes jaar verder zijn.’

Hoe kan het dat er zo weinig veranderd is in de tijd tussen Altidore en Moreira? Voor een deel is dat te wijten aan de aanpak. Er is niets mis met het aanspreken van het publiek, legt Tan uit, maar zodra je publiek aan gaat spreken op hun gedrag ben je vaak wel te laat. ‘Je hebt eigenlijk maar weinig invloed op de mensen op de tribune. Het zou zomaar kunnen gebeuren dat over twee jaar opnieuw precies hetzelfde gebeurt.’

Afstand

Het probleem kan daarentegen beter aangepakt worden door invloed uit te oefenen op beleidsmakers: ‘Trainers, coaches of directeuren kunnen de afstand tussen mensen met een verschillende achtergronden of kleuren verkleinen, de pijn verzachten en als er iets gebeurt maatregelen nemen’. De groep coaches, trainers en directeuren is in Nederland momenteel echter vrijwel helemaal wit. Terwijl in sommige elftallen wel veertig tot vijftig procent van de spelers een migrantenachtergrond heeft. En dat, is volgens Humberto Tan wel een erg groot gat.  

Vanuit verschillende hoeken hoort hij inmiddels stemmen opgaan die willen dat er iets gaat veranderen: ‘Ik hoor het van scheidsrechters, maar ook veel vanuit het amateurvoetbal’. Het invoeren van de zogenaamde Rooney regel zou volgens hem het overwegen waard zijn. Deze regel, die overkomt vanuit de Verenigde Staten, moet ervoor zorgen dat het percentage zwarte coaches en trainers omhoog gaat.

In gesprek

Het gaat bij deze regel nadrukkelijk niet om een quota, maar om een manier om met elkaar in gesprek te komen. Zodra er bij een sollicitatiegesprek ook personen met een andere achtergrond worden uitgenodigd, kan pas een goede afweging gemaakt worden. In de Verenigde Staten heeft de praktijk al uitgewezen dat het aantal zwarte coaches door het invoeren van deze regel flink gestegen is. Tan legt uit: ‘Eigenaren en bestuurders kregen door de regel te maken met coaches die ze nooit hadden overwogen’.

Op de vraag of het dan geen ‘moetje’ wordt, reageert Humberto Tan duidelijk: ‘Het gaat om kwaliteit verhogen en tegelijkertijd om bewust kiezen’. Het maakt niet uit voor wie je uiteindelijk een keuze maakt, als er maar goede argumenten voor aangevoerd kunnen worden.

Bekijk het hele gesprek met Humberto Tan in Op1 terug in de onderstaande video (30:19 tot 46:00):