Mannenboycot door de TU Eindhoven ‘gaat te ver’

Vorig jaar besloot de TU Eindhoven om vanaf 1 juli 2019 de vacatures voor wetenschappelijk personeel uitsluitend open te stellen voor vrouwen. De universiteit streef naar een betere balans tussen het aantal mannelijke en vrouwelijke wetenschappers. Nu, een jaar later, oordeelt het College voor de Rechten van de Mens dat deze mannenboycot te ver gaat en in strijd is met de wetgeving voor gelijke behandeling.

Mannenboycot door de TU Eindhoven ‘gaat te ver’

Het voorkeursbeleid van de TU Eindhoven zou voor anderhalf jaar van kracht zijn. Pas wanneer er na de eerste zes maanden geen geschikte kandidaat voor een vacature kon worden gevonden, zouden ze verder kijken naar andere mogelijkheden.

48 vrouwen

Ondanks de kritiek die de TU kreeg, heeft de mannenboycot wel geholpen om meer vrouwelijke professoren te werven. Sinds het voorkeursbeleid is ingevoerd zijn er maar liefst 48 nieuwe vrouwelijke wetenschappers aangenomen, die van over de hele wereld afkomstig zijn.

Het hanteren van zo’n voorkeursbeleid is niet verboden, maar er zitten wel strikte voorwaarden aan vast. Adriana van Dooijeweert van het College voor de Rechten van de Mens legt in het NOS Radio 1 Journaal uit hoe dit zit. “Het betekent dat je alle belangen af moet wegen, dus ook die van mannen. Je moet laten zien dat je alle lichtere middelen hebt geprobeerd voordat je een absolute voorkeur voor vrouwen hanteert.”

In strijd met de wetgeving

Volgens het College voor de Rechten van de Mens is het plan van de universiteit om mannen voor de eerste zes maanden uit te sluiten niet licht genoeg. Zij zeggen dat het erop neerkomt dat mannen in de eerste zes helemaal geen kans krijgen en dat dat te ver gaat. Het zou in strijd zijn met de wetgeving voor gelijke behandeling.

Daarnaast vindt het college dat de TU Eindhoven niet duidelijk genoeg aangeeft waarom de mannenboycot voor alle wetenschappelijke functies van toepassing moet zijn. De achterstandspositie van vrouwen is namelijk niet bij elke faculteit even groot.

De uitspraak die het College voor de Rechten van de Mens deed over het voorkeursbeleid van de universiteit is niet bindend, maar in eventuele rechtszaken kan hier wel beroep op worden gedaan.

Wat vind jij?

Het voorkeursbeleid is ingesteld om een betere balans tussen het aantal vrouwelijke en mannelijke wetenschappers te creëren. Vind jij dit een goede ontwikkeling? Of vind je dat het College voor de Rechten van de Mens gelijk heeft en gaat dit te ver?