Nog steeds extreme droogte in Nederland: wat zijn de gevolgen?

Droogte-expert Niko Wanders geeft antwoord

Ondanks dat de temperaturen deze zomer tot nu toe lager liggen dan voorgaande jaren, is het ontzettend droog in Nederland. Niko Wanders, dé droogte-expert van Nederland, legt uit wat de gevolgen zijn van de toenemende droogte en geeft tips voor hoe we beter met water om kunnen gaan .

Nog steeds extreme droogte in Nederland: wat zijn de gevolgen?

Hoe staat het ervoor met de droogte van 2020?

“Dit jaar hebben we vooral in het voorjaar gezien dat het uitzonderlijk droog was. Denk aan de maanden maart, april en mei van dit jaar, toen het mooi weer was en er relatief weinig regen viel. Het gevolg hiervan was dat we in het voorjaar de droogste bodem ooit hadden. Drinkwaterbedrijven riepen destijds op om niet allemaal tegelijk het zwembad te vullen. In sommige delen van het land werd zelfs de waterdruk verlaagd.

Het is niet zo dat als er een regenbui valt, de droogte is opgelost is. Het grote probleem van droogte is dat het heel langzaam komt. Het heeft echt maanden nodig om op te bouwen, maar tegelijkertijd heeft het ook maanden nodig om weer te verdwijnen. Inmiddels is de bodem iets bijgetrokken. Er zijn plekken waar het veel geregend heeft, maar er zijn ook plekken waar het te weinig geregend heeft. De Rijn staat momenteel nog iets lager dan normaal, maar niet op een dreigend niveau.

Tot nu toe behoort 2020 tot de 5% droogste jaren ooit gemeten in Nederland. Normaal gesproken komt dit eens in de twintig jaar voor, maar nu hebben we dit in 2018 al gehad, 2019 was ook vrij droog en nu komt 2020 daar nog bovenop."

Wat zijn de gevolgen?

“Wat je ziet is dat de natuur langblijvende schade oploopt. Je zag na 2018 bijvoorbeeld dat er meer dode bomen waren. Op korte termijn zien mensen het thuis vooral aan de tuin die uitdroogt.

Ook de agrarische sector ondervindt gevolgen van de droogte, want boeren krijgen vaker te maken met oogstverlies. Daarnaast zorgt het zakkende water ervoor dat de scheepsvaart wordt bemoeilijkt en we zullen vaker te maken krijgen met zoutwaterindringing.

Een ander ding, dat voor lange termijn geldt, is dat huizen kunnen verzakken door bodemdaling. Dat is iets blijvends, want een huis kan niet meer terug omhoogkomen. De droogte en de zakkende grondwaterstanden hebben daar echt invloed op.”

Lees hier het hele artikel