Pak racisme aan bij de wortel: ‘Pas dan sterft het uit’

Het virus wat racisme veroorzaakt, verdient niet alleen aandacht in deze tijd. Als het aan Marcello Stewart ligt, wordt de oorzaak van het probleem aangepakt: ‘Wanneer we niet nu in actie komen, heeft over een jaar niemand het hier meer over’.

Pak racisme aan bij de wortel: ‘Pas dan sterft het uit’

Zo’n honderdtachtig wedstrijden per jaar fluit Stewart voor de hoofdklasse van het voetbal. Wekelijks krijgt hij tijdens het fluiten van die wedstrijden te maken met racisme op het veld. Vaak wordt hij uitgescholden: ‘Vuile k-neger, lelijke roetmop, Zwarte Piet, noem het maar op’. De uitspraken zijn soms zo heftig dat Marcello had gewild dat hij een bodycam op had. ‘Je weet echt niet wat je hoort’ verzucht hij.

Knock-out

In het voorjaar van 2018 ging het echt mis. Na afloop van een wedstrijd werd Marcello opgewacht door een speler. ‘Ik ben door die speler knock-out geschopt’ vertelt Stewart. Sinds dat incident draagt Stewart altijd zijn telefoon bij zich: ‘Mocht de situatie uit de hand lopen, kan ik direct vanaf het veld de politie bellen. Ik laat me namelijk niet nog een keer knock-out slaan’.

Het probleem is volgens Marcello niet zomaar opgelost: ‘Racisme wordt veroorzaakt door een virus en dat blijft zich verspreiden’. Hij haalt als voorbeeld het incident waarvan Mendes Moreira het slachtoffer was aan. Stewart: ‘Daarbij zag je dat twee jongens iets riepen op de tribune. En al snel verspreidde het zich over de hele tribune.’ Waar Humberto Tan op beleidsniveau kansen ziet om dit probleem aan te pakken, denkt Stewart dat er vooral naar de oorzaak van het gedrag of het virus gekeken moet worden. 

Oorzaken

‘Racisme wordt verspreid door politieke partijen of door de media’ zegt Stewart. En dat doen ze niet direct, maar indirect: ‘Leuzen van bepaalde politieke partijen zorgen voor racistische gedachten’. Marcello Stewart ziet echter niet alleen oorzaken op landelijk niveau: ‘Ouders kunnen het ook overbrengen op hun kinderen.’

Stewart vertelt dat hij onlangs de gevolgen daarvan nog zag. ‘Ik stond kort na mijn verhuizing onkruid weg te halen uit mijn tuin toen er een aantal kinderen langskwamen. Geschrokken riepen ze: “Er staat een Surinamer in de tuin, een neger met een grote bos haar!” Hun ouders, waar ze vervolgens naartoe renden, waren in staat geweest de politie te bellen. Bij een wit persoon hadden ze misschien gedacht dat er een nieuwe bewoner was gekomen, terwijl er nu gedacht wordt: Wat moet die zwarte met zo’n grote tuin?’

Racistische boom

‘Zijn die kinderen dan racisten? Ik weet het niet, maar ze zijn wel besmet met het virus.’ Zulke situaties doen Marcello nog meer pijn dan een situatie op het voetbalveld. Hij vertelt: ‘Dit is racisme op een ander niveau, een soort diepere laag’. En juist die laag moet volgens Stewart aangepakt worden: ‘De bijl moet zijn bij de wortel van die racistische boom. Dan sterft het uit, anders niet’.

Bekijk hier de uitzending van Ook Hier met Marcello Steward: