Aanspreken van vrouwen bij abortuskliniek mag worden verboden

Tegenstanders van abortus hebben niet het recht om vrouwen die een abortuskliniek willen bezoeken, aan te spreken om ze op andere gedachten te brengen. De rechtbank in Haarlem oordeelt dat het aanspreken een wanordelijkheid is en dat gemeenten hiertegen mogen optreden.

Aanspreken van vrouwen bij abortuskliniek mag worden verboden

Volgens de rechters hindert het aanspreken ‘de bezoeksters onevenredig in hun vrijheid, in het bijzonder in het ongestoord gebruik maken van hun rechten uit de Wet afbreking zwangerschap'.

Demonstraties in Heemstede

De Duitse organisatie Donum Domini (Latijn voor Geschenk van de Heer) heeft de zaak aangespannen, omdat de organisatie dit jaar enkele keren wil demonstreren bij abortuskliniek ‘de Bloemenhovenkliniek’ in Heemstede.

In februari stelde de gemeente al enkele voorwaarden aan de protesten, maar kwam in mei wederom met nieuwe regels: de demonstratie mocht niet op de stoep van de kliniek worden gehouden en moest worden verplaatst naar de overkant van de straat. Daarnaast worden de demonstranten verplicht om aan de achterkant van de kliniek minimaal 25 meter afstand van het gebouw te bewaren.

Alternatieven voor abortus

Donum Domini zegt dat het juist de bedoeling is van de demonstratie om met de kliniekbezoekers in gesprek te gaan en ze te wijzen op alternatieven voor abortus. De rechters denken daar echter anders over. Het aanspreken van vrouwen die een kliniek bezoeken telt niet als een betoging en wordt dus niet beschermd door de grondwet. Het draait bij de protesten om het aankaarten van een individuele zaak bij een persoon en niet om het uitdragen van een maatschappelijk probleem.

Gesprek uit vrije wil

De tegenstanders kunnen bovendien nog steeds in gesprek gaan met de vrouwen die abortus overwegen, maar alleen als het uit vrije wil is en de vrouwen er zelf voor kiezen om de weg over te steken om het gesprek met de betogers aan te gaan.

Hulpverlening of smakeloos?

Eerder maakte NieuwLicht al een uitzending over anti-abortusdemonstraties: zijn demonstraties bij abortusklinieken humaan en gericht op hulpverlening? Of is het smakeloos en intimiderend om vrouwen op die manier aan te spreken? Bekijk hieronder de uitzending terug.

Bekijk de uitzending over anti-abortusdemonstraties