CIDI reageert op uitlatingen van voorman Viruswaarheid

Sinds woensdag 5 augustus is het in Amsterdam en Rotterdam verplicht om op drukke plekken een mondkapje te dragen, maar niet iedereen is daar blij mee. Daarom werd er afgelopen woensdag in Rotterdam gedemonstreerd tegen deze nieuwe maatregel. Willem Engel van Viruswaarheid was ook aanwezig en vestigde de aandacht op zich door zijn omstreden uitspraak, waarin hij de mondkapjesplicht vergeleek met de Jodenvervolging. ‘Een zeer verwerpelijke en misleidende vergelijking’ volgens het CIDI.

CIDI reageert op uitlatingen van voorman Viruswaarheid

Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, is fel tegenstander van veel coronamaatregelen. Tijdens de demonstratie tegen de mondkapjesplicht in Rotterdam haalt hij flink uit naar het nieuwe beleid van de gemeente: “De vergelijkingen met de Jodenster zijn al gemaakt en ik denk dat we er niet meer ver vandaan zitten. En we hebben heel veel Joodse mensen in onze eigen organisatie. Dit zijn niet mijn woorden, maar hún woorden. Dat klinkt heel hard, maar het is echt wat er aan de hand is,” aldus Engel.

De voorman van de actiegroep legt uit waarom hij deze vergelijking maakt: "Een gemeenteordening mag niet de grondwet buiten werking stellen. De gemeente is in overtreding. We leven in bezet gebied. Degene die zich onderwerpt krijgt meer rechten dan degene die zich niet onderwerpt."

Reactie CIDI

Hanna Luden is directeur van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) en noemt de vergelijking zeer verwerpelijk. “Dit soort vergelijkingen getuigen vooral van een groot gebrek aan kennis en begrip van de geschiedenis.” Na de uitlatingen van Engel stroomden de meldingen binnen bij het CIDI; mensen waren aangedaan. “Dergelijke vergelijkingen ervaren Joden als kwetsend, omdat ze niet alleen gebrek aan kennis tonen, maar ook gebrek aan gevoel voor de dramatische geschiedenis die zo’n grote impact had en heeft op Joden en op anderen. Bovendien is deze vergelijking misleidend en verwarrend.”

Publiciteitsstunt

Het valt haar op dat er de laatste tijd steeds vaker vergelijkingen met de Jodenvervolging in de Tweede Wereldoorlog worden gemaakt. Eerder deed de voorman van het Farmers Defence Force ook al een dergelijke uitspraak die voor veel ophef zorgde en nu is het wederom raak.

“De indruk ontstaat dat men bewust de aandacht probeert te trekken, die ze anders misschien niet krijgen. Mensen hopen meer publiciteit te krijgen, en dat gebeurt ook. Dat is heel kwalijk. Het zijn verwerpelijke vergelijkingen en bovendien slaan ze nergens op. Betrek de holocaust niet bij een politieke discussie. Dit draagt op geen enkele manier bij aan de discussie zelf of aan de legitimiteit ervan. Het is absoluut niet legitiem om hier de Jodenvervolging, de Jodenster en de Tweede Wereldoorlog erbij te slepen,” aldus Luden.

‘Houd ermee op!’

Het is volgens de CIDI-directeur belangrijk dat we met z’n allen de mensen die dit soort vergelijkingen maken daarop aanspreken. “We willen mensen in de omgeving van deze groepen oproepen om dit niet te dulden en om dit meteen te veroordelen. We hopen dat zoveel mogelijk mensen deze tendensen corrigeren, zodat het een algemene norm wordt dat dit soort vergelijkingen niet kunnen. Dat is onze belangrijke boodschap: houd ermee op! Niet alleen zelf, maar corrigeer je omgeving, corrigeer de mensen die het wel doen. Het levert alleen maar verliezers op en het voegt niks toe aan de discussie zelf.”