De scholen gaan weer open, zonder extra maatregelen

De vakantie is bijna voorbij, scholen gaan vanaf volgende week weer open. Ondertussen lopen de coronabesmettingen weer op en kinderen onder de 18 jaar hoeven geen afstand te houden. Is die volledige opening van de scholen wel zo verstandig?

De scholen gaan weer open, zonder extra maatregelen

Met name de ventilatie van scholen is onderwerp van gesprek. Goed ventileren is waarschijnlijk een belangrijk punt om verspreiding van het coronavirus te voorkomen, maar er is veel onduidelijkheid of en hoe scholen daaraan moeten voldoen. In de warmere maanden wil het nog wel lukken om ramen open te zetten, maar hoe moet dat in de koudere wintermaanden? Inmiddels wordt steeds duidelijker dat het coronavirus in afgesloten ruimtes niet alleen via lichamelijk contact verspreid wordt, maar ook via de lucht. Een leerling met het virus kan via de adem weer anderen besmetten, als er niet voldoende verse lucht rondgaat.

Minister Arie Slob van Onderwijs schrijft in een brief aan de onderwijskoepels en de Tweede Kamer dat scholen zich moeten houden aan de normen van het nu al geldende Bouwbesluit. Dat zou voor voldoende ventilatie moeten zorgen. Verdere maatregelen zijn niet nodig. Onderwijsbond AOb noemde het advies van de minister te vrijblijvend, zij vinden dat een specialist op elke school de ventilatie moet checken.

Tocht

De Vlaamse viroloog Marc van Ranst, die in België de rol heeft die Jaap van Dissel in Nederland heeft, erkent het belang van goede ventilatie. Hij zei in Dit is de Dag: “In België weten leraren dat ramen en deuren open moeten staan en dat er altijd wat tocht moet zijn.”

In Nederland zijn er dus geen speciale maatregelen van kracht. Dit tot ergernis van Maurice de Hond. De sociaal geograaf spreekt al maandenlang over het belang van goede ventilatie en de verspreiding van het coronavirus via de lucht. Hij kreeg aan het begin veel kritiek, maar inmiddels lijken steeds meer mensen hem te steunen. Zo vroeg PvdA-leider Lodewijk Asscher in een hoorzitting in de Tweede Kamer afgelopen dinsdag expliciet naar het ventileren van scholen.

Er zit te veel vrijblijvendheid in de adviezen van de regering en het RIVM, denkt De Hond. Dit in tegenstelling tot de adviezen die leraren krijgen in België. Hij hoopt dat scholen het ventileren serieus nemen en dat er op zijn minst een duidelijk protocol komt. Hij pleit voor het gebruik van CO2-meters. Die geven een goede indicatie van hoeveel frisse lucht er in een ruimte is en wanneer er eventueel verplaatst moet worden naar een ander lokaal, de gang of naar buiten.

De Hond hoopt met extra maatregelen de veiligheid te garanderen, ook om te voorkomen dat ouders hun kinderen niet meer naar school laten gaan als de besmettingen oplopen. Zo’n ontwrichting van het onderwijs moeten we niet nog een keer hebben, denkt hij.

Mentale gevolgen

Daarin krijgt hij steun van kinderarts en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde Károly Illy. Hij pleit voor een volledige opening van de scholen, ook als het virus verder oplaait. Vooral omdat de mentale gevolgen anders te groot worden. Hij ziet veel kinderen die last hebben van een sociaal isolement, neerslachtigheid of zelfs depressies. “We kunnen ons niet permitteren dat kinderen nog langer thuisblijven”, zei hij gisteren in Dit is de Dag.

Wat denk jij? Kunnen scholen gewoon volledig open, of is voorzichtigheid op zijn plaats?