Dikke pech voor roodharigen dit jaar...

Dit weekend zou het Roodharigen Festival in Tilburg plaatsvinden: een samenkomst van duizenden roodharigen. Voor velen een feest der herkenning en van erkenning. Helaas is het festival dit jaar gecanceld vanwege corona. Maar wat maakt deze dag zo bijzonder voor hen?

Dikke pech voor roodharigen dit jaar...

Het Roodharigen Festival zou dit jaar voor de vijftiende keer plaatsvinden, Covid-19 gooide roet in het eten. Tot teleurstelling van veel roodharigen, die zich dit jaar collectief in antracietkleurige outfits zouden kleden, zodat hun rode haar extra zou opvallen.

Herkenning

Lois, Elliot en Luciano

Susanne is moeder van drie kinderen met rood haar: Luciano (9), Elliot (6) en Lois (5). Met het gezin bezochten zij tweemaal het Roodharigen Festival en dit was met name voor oudste zoon Luciano een feest der herkenning.

Susanne: "Tijdens het festival zag je hem om zich heen kijken en denken van 'Hé..ik ben niet de enige!'. Hij was één van hen in plaats van de gebruikelijke uitzondering, zoals hij eigenlijk altijd in de klas en met sporten is. Ook vond hij het heel leuk dat wij als ouders nu eens anders waren en niet hij.

Het mooie aan het festival is dat alle roodharigen die dag speciaal zijn en positief benaderd worden. Roodharigen krijgen veel opmerkingen over hun haar. Gelukkig zijn die bij onze kinderen eigenlijk altijd positief. Maar hier draait het alleen maar om jou als geheel en niet alleen maar om 'diegene met het rode haar'. Er is echt een saamhorigheidsgevoel."

Unieke mensen

Odeke

Odeke de Jong is radiopresentator bij Omroep Flevoland en is met haar rode haar een opvallende verschijning. Hoewel ze nog nooit op het Roodharigen Festival is geweest, omarmt ze het initiatief.

Odeke: "Als ik een ruimte binnenloop en om me heen kijk, valt het me op dat ik meestal de enige ben die rood haar heeft. Je bent toch vrij uniek als je rood haar hebt. Op een Roodharigendag kan je elkaar ontmoeten en zie je andere unieke mensen. 

Als kind vond ik het niet altijd leuk om rood haar te hebben, want je bent er makkelijk mee te plagen. Maar nu zie ik het echt wel als een onderscheidend iets: mensen onthouden je sneller. Andere mensen verven hun haar rood om op te vallen en ik heb het al. Ik ben er wel trots op dat ik Odeke met het rode haar ben."

Waar komt rood haar vandaan?

Rood haar wordt veroorzaakt door genetische mutaties, die het meest te zien zijn in landen waar minder zonlicht is en mensen een blekere huid hebben. In Ierland en Schotland heeft naar schatting 12% van de bevolking rood haar. In Nederland is dat ongeveer 3%. Er zijn theorieën dat de lichte huid die roodharigen vaak hebben, evolutionair gezien gunstig is in minder zonnige streken, omdat een bleke huid bij weinig zonlicht toch nog voldoende vitamine D aanmaakt. In zonnigere landen is een lichte huid -en daarmee rood haar- juist minder gunstig, omdat de bleke huid het risico op verbranding door de zon verhoogt.

5 weetjes over roodharigen

 1. Pijngrens
  Roodharigen hebben een andere pijngrens dan niet-roodharigen. Hoewel wetenschappers nog volop onderzoek doen naar de pijnervaring van roodharigen, is al wel bekend dat ze een lagere pijngrens hebben bij bepaald soorten pijn. Zo hebben ze tot 20% meer verdoving nodig bij operaties.
   
 2. Temperament
  Het is nergens wetenschappelijk aangetoond, maar vraag het de roodharigen zelf (of hun omgeving): ze zijn temperamentvol. Sensueel soms ook. Niet voor niets was er het nummer 'Meisjes met rode haren...'
   
 3. Vampieren
  De oude Grieken waren ervan overtuigd dat roodharigen na hun dood in vampieren veranderden.
   
 4. Niet grijs
  Een feit waar veel red heads vast blij mee zijn: roodharigen worden niet grijs. Wel wordt de kleur rood steeds minder intens naarmate de jaren vorderen.
   
 5. Neanderthalers
  Wetenschappers denken dat het roodharigen-gen z'n oorsprong vindt bij de Neanderthalers.