Huis verduurzamen loont niet altijd

Van plan je huis te verduurzamen? Dan is het misschien verstandig om nog eens extra na te denken, blijkt uit onderzoek van het Planbureau voor de Leefomgeving. Voor veel huishoudens is het niet rendabel is om te verduurzamen, want het kost vaak jaren voordat investeringen zijn terugverdiend. Moet verduurzamen altijd geld opleveren?

Huis verduurzamen loont niet altijd

Je huis verduurzamen moet aantrekkelijk zijn, daarom worden huizenbezitters verleid met subsidies, voordelige leningen en belastingvoordelen. Op die manier kun je de flinke investering snel terugverdienen. Maar volgens het PBL loont dat eigenlijk alleen als je energierekening hoger is dan 170 euro per maand.

Frans Schilder is één van de onderzoekers namens het PBL, hij zei tegen EenVandaag dat mensen die een typisch rijtjeshuis bezitten beter even kunnen wachten met verduurzamen: “Alleen als je een hoge rekening hebt, kun je genoeg besparen op je energierekening om die investering terug te verdienen.”

In het Klimaatakkoord staat dat in 2050 alle huizen klimaatneutraal moeten zijn. In dat opzicht is er dus nog een hoop werk aan de winkel, nu blijkt dat investeren voor de gemiddelde huizenbezitter niet loont.

Kritiek

Volgens Marjan Minnesma, directeur van Stichting Urgenda, kloppen de cijfers van het onderzoek niet. Zij zei bij BNR dat een koophuisbezitter gemiddeld 150 euro per maand betaald aan energie. Als je woning klimaatneutraal wordt, ben je daar vanaf. “Die huizen klimaatneutraal maken kan met een lening, waarbij je hetzelfde bedrag betaald als dat mensen nu voor hun energierekening betalen. Die mensen gaan er niks op achteruit.” Dat geldt dan niet voor elke huizenbezitter, maar wel voor zo’n 3 miljoen huishoudens, zegt Minnesma. Laten we daar dan mee beginnen. “Je moet niet met de moeilijkste beginnen, maar met de grote massa.”

Ook zou het PBL een te negatieve insteek hebben gekozen. Voor genoeg huishoudens is het namelijk wél aantrekkelijk om te investeren in verduurzaming. Laten we daar dan vast mee beginnen. Volgens Schilder is het onderzoek vooral een aansporing voor de huizenbezitter, om uit te zoeken hoe het in jouw situatie zit.

Moet verduurzamen lonen?

De vraag die hieronder ligt is nog iets fundamenteler: waarom moet verduurzamen altijd geld opleveren? Wordt het niet eens tijd dat we gewoon maar gaan betalen voor verduurzamen, zoals meteoroloog en weerman Gerrit Hiemstra zegt. Het is immers voor een goed doel: de toekomst van de aarde. Wat vind jij?