Influencer Anna Nooshin onder vuur na opmerking over Televizier Ring: "Ze zijn bijna allemaal wit en blond"

Maar ze heeft een punt: de afgelopen twintig jaar waren alle winnaressen én genomineerde presentatrices blond

Influencer Anna Nooshin krijgt zware kritiek en talloze racistisch getinte haatopmerkingen over zich heen, nadat ze aangeeft diversiteit te missen in de nominatielijst voor Televizierring. Van deze lijst zijn 23 van de 25 genomineerden wit. De afgelopen twintig jaar waren alle winnaressen én genomineerde presentatrices blond.

Influencer Anna Nooshin onder vuur na opmerking over Televizier Ring: "Ze zijn bijna allemaal wit en blond"

Nooshin -zelf van Iraans-Nederlandse komaf- geeft aan dat de lijst met 25 genomineerden geen afspiegeling is van de maatschappij. In haar Instagram Stories schrijft ze: "Ze zijn bijna allemaal wit en blond". Deze opmerking levert een storm aan kritiek en aan racistische uitingen op.

"Het is misschien makkelijker om hier niets over te zeggen, maar ik heb het gevoel dat ik het moet. Als we stil blijven, komt hier geen verandering in. Dit zijn de genomineerden voor de grootste televisieprijs van Nederland. Als ik naar de genomineerde presentatrices kijk, zijn ze bijna allemaal wit en blond."

Blonde winnaressen

Niet alleen de huidige lijst van genomineerde presentatrices is voornamelijk wit, maar ook waren alle winnaressen van de afgelopen tien jaar blond:

  • 2010 - Yvon Jaspers
  • 2011 - Linda de Mol
  • 2012 - Yvon Jaspers
  • 2013 - Linda de Mol
  • 2014 - Chantal Janzen
  • 2015 - Chantal Janzen
  • 2016 - Chantal Janzen
  • 2017 - Eva Jinek
  • 2018 - Chantal Janzen
  • 2019 - Chantal Janzen

Ook in de tien jaar daarvoor wonnen alleen maar blonde presentatrices de prijs: Wendy van Dijk (4 maal), Linda de Mol (1 maal), Irene Moors (1 maal), Yvons Jaspers (3 maal) en Anita Witzier (1 maal).

Blonde genomineerden

Overigens zijn niet alleen de winnaressen blond. Ook de andere twee presentatrices die jaarlijks genomineerd worden, zijn sinds 2000 stuk voor stuk blond. Angela Groothuizen -genomineerd in 2001- is de enige niet hoogblonde.

De enige gekleurde winnares van de Televizier Ster is Aldith Hunkar van de NOS. Zij won de prijs in 1998.