Is een verplichte coronatest voor vliegtoeristen noodzakelijk?

Het leek er lang op dat we niet naar het buitenland op vakantie konden. We zouden noodgedwongen op zoek gaan naar een nieuw vakantiegevoel. Maar half juni werd duidelijk dat we veel landen in Europa ‘gewoon’ konden bezoeken, soms zelfs met een drukbezet vliegtuig. Als we maar mondkapjes droegen. Nemen we daarmee een te groot risico?

Is een verplichte coronatest voor vliegtoeristen noodzakelijk?

Eerst dachten we dat we een nieuw vakantiegevoel in Nederland moesten creeren. Maar half juni werd duidelijk dat er inderdaad sprake was van een nieuw vakantiegevoel, maar dat dat vooral te maken heeft met mondkapjes. Ga je met de auto over de grens, zijn er in omringende landen veelal mondkapjes verplicht. Ga je met het vliegtuig, moet je er al tijdens je reis aan geloven.

Sinds half maart was er sprake van een ‘intelligente lockdown’ in Nederland. En niet alleen in Nederland, in andere delen van Europa waren de maatregelen nog een stukje strenger. Ook in populaire vakantielanden als Italië, Frankrijk en Spanje. Dus werd er veel gesproken over vakantie in eigen land. ‘Ook mooi’, werd er dan gezegd. Mooie plekjes werden gedeeld en er kwam nieuwe waardering voor Nederland.

Gewoon weer zwarte zaterdag

Maar Europa is nu weer grotendeels open en die buitenlandse vakantie lonkt alsnog. Zo was er afgelopen weekend weer ‘gewoon’ sprake van een zwarte zaterdag op de Europese snelwegen. En ook vliegen mag gewoon weer, mits er een mondkapje gedragen wordt. Dus stijgt het aantal vluchten weer gestaag. Een mondkapje is ook het enige, qua vliegrestricties. Ondertussen landen er steeds meer vliegtuigen in Nederland waar besmette passagiers in hebben gezeten, zo blijkt. Daarom pleit Wim Schellekens, oud hoofd-inspecteur van de Inspectie van de Gezondheidszorg ervoor om terugkerende vakantiegangers te testen op Schiphol. Nu is het volgens hem nog te vrijblijvend.

Hij wil dat er een teststraat komt op het vliegveld, zoals dat in Duitsland al op vliegvelden gebeurt. Bij de Oosterburen krijgen passagiers in elk geval een gratis coronatest, die ze binnen 72 uur moeten gebruiken en soms kan dat dus al op het vliegveld. In Nederland komen we tot nu toe niet verder dan een quarantaine die niet verplicht is, maar slechts wordt geadviseerd. Juridisch is het te ingewikkeld om zo’n verplichte test in te voeren, denkt het kabinet.

Maatregelen zijn te mager

Schellekens vindt dat te mager. Hij schreef samen met drie andere gezondheidsexperts een brandbrief aan premier Rutte en minister Hugo de Jonge, waarin hij en zijn collega’s opriepen tot extra maatregelen. Waaronder dus het testen van terugkerende vakantiegangers. Schellekens zei in het AD: “Het is juist zo belangrijk dat de duizenden mensen die terugkomen uit risicogebieden, zo snel mogelijk worden getest. Ook al hebben ze geen symptomen.” Hij wil graag dat er drie dagen later dan weer een test wordt afgenomen, zodat je zeker weet dat iemand geen corona mee heeft genomen. Hij snapt het juridische probleem, maar tussen een advies en het opleggen van een boete zit nog veel speelruimte, denkt hij.

Wat denk jij? Is een verplichte coronatest een goed idee, om op die manier een stijging van coronabesmettingen tegen te gaan?