Moet Tweede Kamer terugkomen van zomerreces voor spoeddebat?

PvdA-leider Lodewijk Asscher wil Kamer weer laten bijeenkomen vanwege snelle verspreiding Corona

Het liefst heeft PvdA-leider Lodewijk Asscher de Kamer morgen al terug uit reces om te debatteren over de snelle verspreiding van het coronavirus. De huidige situatie zou volgens de lijstrekker te prangend zijn om nog langer te wachten. De coalitie blokkeerde echter dit verzoek van de oppositie. Kan het parlement zich wel een vakantie veroorloven gezien de huidige crisis?

Moet Tweede Kamer terugkomen van zomerreces voor spoeddebat?

Vraagt het snel oplopende aantal besmettingen om een spoeddebat? De afgelopen paar jaren is de Kamer enkel teruggekeerd voor uitzonderlijke gebeurtenissen, bijvoorbeeld na de ramp met MH17. De afgelopen week steeg het aantal bekende coronagevallen met 2.152. Dat is volgens het RIVM echt een ‘wake-up call’.  

Gebrekkige regie

Asscher verwijt de regering dat het een gebrekkige regie voert over de maatregelen. De lijstrekker is erg kritisch op het mandaat die gemeenten hebben gekregen om eigen beleid te voeren en de vrijblijvende richtlijnen voor vakantiegangers die terugkeren uit risicogebieden.

Zo zegt Asscher in Twitterbericht dat er zorgen zijn over dat een tussentijdse onafhankelijke evaluatie van de crisis nog niet heeft plaatsgevonden, ‘terwijl we in rap tempo een nieuwe fase lijken te naderen.’

Nog voor de aanvraag van het debat officieel werd behandeld liet de coalitie weten geen debat te willen. Zij wezen de oppositie erop dat als eerste actie na het reces er volgende week woensdag een commissievergadering gepland staat over de pandemie. Asscher laat weten het besluit ‘heel onverstandig’ te vinden.

Corona-noodwet

Dit weekend betoogde ook hoogleraar Jan Brouwer in Dit is de Dag dat de Kamer terug zou moeten komen uit reces om te beslissen over een corona-noodwet. Dit zou handhavers in staat stellen om effectiever te werk gaan en in te grijpen bij feestjes en drukte in kuststreken.

‘Als wij zo doorgaan is Nederland straks een code oranje land,’ stelt Brouwer. ‘Kamerleden die het belang van de noodwet niet inzien zijn geen knip voor de neus waard.’

Terug van vakantie?

Asscher en Brouwer vinden dat parlementariërs direct hun vakantie moeten afblazen omwille van de volksgezondheid. Brouwer: ‘We staan aan de vooravond van een van de meest belangrijke besluiten die we kunnen nemen.’

Kan de coalitie het zich eigenlijk wel veroorloven om het debat over corona uit te stellen? Of is rust voor politici in roerige tijden juist belangrijker? Discussieer mee op onze facebookpagina en laat weten wat jij vindt.