Moeten leerkrachten voorrang krijgen op coronatest?

Openbare basisschool De Ster in Amsterdam-Zuidoost moet twee dagen dicht. De reden: een medewerker is positief getest op corona en daarom moeten andere leerkrachten zich ook laten testen. Tot die tijd kan er geen les worden gegeven en blijft de school dicht. De roep om voorrang op een coronatest voor leraren neemt toe en al helemaal nu er een tekort aan testcapaciteit dreigt. Moet er een voorrangsregeling komen bij het testen van corona?

Moeten leerkrachten voorrang krijgen op coronatest?

De leerkrachten moeten thuis afwachten op de uitslag van de coronatest en ondertussen blijft de school gesloten. “Er is niet genoeg capaciteit beschikbaar om verantwoord onderwijs te geven,” zegt Harry Dobbelaar van de overkoepelende stichting Zonova tegenover Het Parool.

Voorrang voor onderwijspersoneel

“We hebben contact gezocht met de GGD en gevraagd om versnelling. We krijgen zaterdag, uiterlijk zondag, te horen of de geteste medewerkers positief of negatief getest zijn. We hopen natuurlijk negatief en doen er alles aan om maandag weer open te gaan,” aldus Dobbelaar. Hij vindt het vooral vervelend voor de leerkrachten, leerlingen en hun ouders. “Ze zijn net lekker begonnen en dan krijg je dit. Daarom hebben we bij de gemeente aangedrongen: beschouw leraren nou als cruciaal beroep en geef ze voorrang in de coronateststraat.”

De onderwijsbonden en sectororganisatie VO-raad en PO-raad vroegen donderdagochtend aan het kabinet om een testvoorrang voor leraren. Zij zeggen dat lesuitval hiermee kan worden voorkomen en dat wanneer deze regeling er niet is, het geven van onderwijs in de knel komt.

Onvoldoende testcapaciteit

Op dit moment zijn er problemen met testcapaciteit van de GGD, waardoor de wachttijd op een test in Amsterdam langer is dan normaal. De laboratoria krijgen namelijk onvoldoende materialen binnen voor de coronatesten. “De testcapaciteit heeft de grens bereikt van datgene wat dit moment door de laboratoria kan worden geboden,” meldt Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. Hij zegt te begrijpen dat er vraag is naar testvoorrang, maar dat het geven van prioriteit aan bepaalde beroepen nu lastig te regelen is.

Naast medewerkers uit het onderwijs zijn er ook andere groepen die voorrang willen krijgen op een coronatest, zoals zorgpersoneel. Nu het erop lijkt dat we te maken krijgen met een tekort aan testcapaciteit, wordt de roep om een voorrangsregeling groter. Wat vind jij? Zouden bepaalde beroepsgroepen voorrang moeten krijgen op een coronatest?