‘Om effectief te zijn, moet bijna iedereen de corona-app gebruiken’

Is de vrijblijvende corona-app wel zo functioneel?

Vanaf gisteren was het eindelijk mogelijk om de CoronaMelder van de rijksoverheid te downloaden voor IOS en Android. De applicatie is bedoeld om sneller coronainfecties in kaart te brengen. Toch zijn er veel vraagtekens te zetten bij het vrijblijvende gebruik van deze technologie.

‘Om effectief te zijn, moet bijna iedereen de corona-app gebruiken’

Afgelopen tijd is de app CoronaMelder uitvoerig getest op haar effectiviteit en de waarborging van privacy. Zo meldde Twentse testgebruikers dat het qua privacy erg goed in elkaar zit, maar dat dat de app daardoor ‘wel heel vrijblijvend’ is. Men is namelijk niet verplicht om de app te downloaden. Daarnaast zijn er nog geen consequenties verbonden door de overheid aan het gebruik van de app. Het afnemen van een test is bijvoorbeeld niet verplicht wanneer wordt gemeld dat de gebruiker in de buurt is geweest van een besmet persoon.

Omwille van de privacy zijn de functies van de CoronaMelder zeer beperkt. De gebruiker kan niet zien of de personen in zijn omgeving besmet is of zich wel aan een geadviseerde quarantaine houdt. Ook worden je persoonsgegevens en locatie niet opgeslagen.

Schijnveiligheid

Volgens onderzoeker aan de Harvard Business School, Chiara Farranato, is het mogelijk dat de Nederlandse app daardoor juist schadelijk gaat zijn. Dit komt doordat het vrijblijvend en privacybestendig is. ‘Om effectief te zijn, moet bijna iedereen de app gebruiken. In Europa zie je dat corona-apps weinig worden gedownload als ze niet verplicht zijn. Dit zou kunnen leiden tot schijnveiligheid,’ stelt Farranato.

‘Om echt effectief besmettingen tegen te gaan moet minstens zestig procent de app gebruiken’, zegt Farranato. Als te weinig mensen er gebruik van maken krijg je maar bij een klein deel van je ontmoetingen informatie over besmettingen. Dit kan zorgen voor gevoel van ‘schijnveiligheid’ waardoor mensen makkelijker met elkaar afspreken’, stelt de onderzoeker.

Het klinkt als een duivels dilemma; hoe minder de app rekening houdt met privacy hoe effectiever het kan werken om het virus te bestrijden.

Ron Roozendaal, directeur informatiebeleid van het ministerie van Volksgezondheid weerlegt deze waarschuwing en tempert de hoge verwachtingen die men heeft bij deze app: ‘Zulke uitspraken worden gedaan op basis van voorspellingen en simulaties, terwijl Nederlandse gedragswetenschappers juist zeggen dat die schijnveiligheid wel gaat meevallen.’ Roozendaal benadrukt het nut van de CoronaMelder door te stellen dat elke besmetting die met de app wordt voorkomen uiteindelijk levens kan sparen.

Praat mee

Hoe moeten we kijken naar de soepele regels rondom de corona-app? Moet iedereen het in gebruik gaan nemen of is vrijwillig gebruik juist goed? Deel je mening op onze facebookpagina.