Persconferentie 18 augustus: maximaal zes personen op thuisfeestjes, quarantaineplicht en blijven thuiswerken

Premier Rutte en minister De Jonge hebben in de persconferentie van 18 augustus enkele eerdere versoepelingen van de coronamaatregelen teruggedraaid. Zo mogen er binnenshuis maximaal zes personen samenkomen en blijft het advies om thuis te werken gehandhaafd. Ook zal er quarantaineplicht komen voor met corona besmette personen.

Persconferentie 18 augustus: maximaal zes personen op thuisfeestjes, quarantaineplicht en blijven thuiswerken

Premier Rutte opent de persconferentie met het bericht dat het niet goed gaat met de ontwikkeling van het coronavirus in ons land. Er is een toename van besmettingen en ziekenhuisopnames. Het reproductiegetal is al wekenlang boven de één. Rutte: "Als we niet oppassen zijn we binnen afzienbare tijd terug bij af."

Na deze boodschap kondigt premier Rutte aan dat Amsterdam vanavond gerichte maatregelen presenteert voor inwoners en bezoekers. Op basis van advies van het Outbreak Management Team zijn er tevens nieuwe landelijke maatregelen.

Maximaal zes personen op feestjes thuis

Omdat vooral in de privésfeer een toename van het aantal besmettingen is, geldt een nieuwe regel van maximaal zes personen tijdens bijeenkomsten thuis. Kinderen onder de twaalf jaar worden niet meegerekend. Wanneer mensen bijeenkomsten met meer gasten willen organiseren, wordt dringend geadviseerd dit in de horeca te doen, gezien het feit dat hier makkelijker 1,5e meter afstand gehouden kan worden. Dit geldt ook voor uitvaarten en bruiloften.

Rutte: "Er zijn plekken waar het misgaat; vooral in de privésfeer, achter de voordeur en in zaaltjes. Overal waar mensen elkaar goed kennen en elkaar voldoende vertrouwen om in een ruimte rond te lopen. Wat onder elkaar veilig voelt, is feitelijk schijnveiligheid."

Blijven thuiswerken

Hoewel het advies van zoveel mogelijk thuiswerken nooit versoepeld is, noemen veel bedrijven 1 september als datum waarop weer meer vanuit het bedrijf gewerkt gaat worden. Dit is niet aan de orde en het dringende advies blijft om zoveel mogelijk thuis te werken. Dit omdat het een van de meest effectieve maatregelen blijkt te zijn, aldus de premier. 

Kinderen thuishouden bij klachten

Nu de scholen weer opengaan, roept Rutte op om allemaal verantwoordelijkheid te nemen om scholen veilig te houden. "Kinderen blijven thuis bij klachten of als een gezinslid positief wordt getest op klachten."

Verplichte quarantaine

Minister Hugo de Jonge meldt dat er momenteel onderzoeken lopen naar het verplichten van quarantaine voor besmette personen en mogelijkerwijs voor reizigers uit risicogebieden. De huidige wet maakt dat bij besmette personen al mogelijk en de vraag is nu nog op welke manier die verplichting vormgegeven zal gaan worden. 

Hugo de Jonge: "Als we niet allemaal goed met onze verantwoordelijkheden omgaan, zijn verdere maatregelen noodzakelijk. Het is cruciaal om de keten van besmettingen te stoppen. Het zijn verregaande maatregelen, maar nog verregaander is het als je weet dat je een risico vormt en je je schouders ophaalt over dat risico."

Praat mee!