Persconferentie 6 augustus: geen ontgroening, versoepelingen teruggedraaid in de horeca en een coronatest bij terugkeer op Schiphol

Als gevolg van het groeiend aantal coronabesmettingen hebben premier Rutte en minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zojuist nieuwe maatregelen aangekondigd. Hieronder de belangrijkste op een rij.

Persconferentie 6 augustus: geen ontgroening, versoepelingen teruggedraaid in de horeca en een coronatest bij terugkeer op Schiphol

Afgelopen dinsdag meldde het RIVM dat in de afgelopen week 2.588 mensen positief getest zijn op het COVID-19-virus. Dat is bijna twee keer zoveel als in de week daarvoor. GGD's maken zich zorgen om de afgenomen testbereidheid en het steeds moeizamer verlopende bron- en contactonderzoek. Vandaar dat eerder dan gepland een persconferentie plaatsvindt.

 

Premier Rutte opent de persconferentie met de volgende woorden: 

"We hoopten op een zorgeloze zomer, maar zo’n zomer is het niet aan het worden. Het virus is bezig aan een gevaarlijke opmars, de cijfers liegen er niet om. We dreigen de winst te verspelen die we de afgelopen maanden met elkaar hebben geboekt."

De oorzaak hiervan ligt in het feit dat steeds meer mensen zich niet aan de basisregels houden. De anderhalvemeterregel wordt niet voldoende nageleefd en ook laten steeds minder mensen zich testen bij klachten. 

Rutte noemt dat een groot deel van de besmettingen thuis gebeurt, bijvoorbeeld bij verjaardagen of bij etentjes met vrienden. Er zijn voorbeelden bekend van grote families waar veel mensen besmet zijn geraakt. Hij benadrukt dat het een verantwoordelijkheid is die we zelf moeten nemen. Ook thuis. Rutte: "We moeten nog niet schouder aan schouder op de bank gaan zitten."

Oproep aan jongeren

Vooral jongeren krijgen een stevige waarschuwing van de premier: "Als teveel van jullie de regels aan je laars lappen, dan zitten we binnenkort wéér allemaal binnen. Corona is niet voorbij, het is geen grap en het is oerstom om te doen of dat wel zo is."

Rutte roept alle jongeren die van zichzelf weten dat ze zich niet aan de basisregels hebben gehouden op om niet in de buurt van kwetsbaren en ouderen te komen.

Lokale en regionale maatregelen

Omdat de uitbraken veelal regionaal zijn, ligt er een cruciale rol voor burgermeesters en veiligheidsregio's. Zij hebben het recht om mondkapjesplicht in te voeren op risicovolle plekken, de handhaving te intensiveren, parkeerterreinen af te sluiten en winkelstraten eenrichtingsverkeer te maken. Ook mogen ze indien nodig supporters bij sportevenementen beperken of verbieden. Deze maatregel kan opgerekt worden naar landelijk niveau.

Landelijke maatregelen: studenten

De teugels voor de introductieweken van studenten worden aangetrokken. De studentenverenigingen mogen geen activiteiten voor werving en introductie organiseren. Dit houdt in dat ontgroeningen niet doorgaan.

Studieverenigingen mogen wel informatieve activiteiten organiseren, maar alleen in kleine groepen en met de anderhalvemeterregel in acht genomen. Bij voorkeur bieden ze deze informatievoorziening online.

Landelijke maatregelen: horeca

De naleving van de basisregels in de horeca verslapt. Eerdere versoepeling worden hierdoor teruggedraaid: zowel binnen als buiten moeten bezoekers blijven zitten op de plek. Ook dient er gereserveerd te worden en moet de horecagelegenheid een gezondheidscheck vooraf doen. Een extra maatregel die wordt ingevoerd is dat naam- en contactgegevens genoteerd worden voor bron- en contactonderzoek.

Als blijkt dat er op een locatie meerdere besmettingen hebben plaatsgevonden, kan deze voor veertien dagen gesloten worden. 

Maatregelen op Schiphol voor reizigers uit risicogebieden

Reizigers die terugkeren uit risicogebieden (code oranje of rood) krijgen te maken met de volgende maatregelen:

  • Verplichte thuisquarantaine van twee weken. De GGD's controleren dit telefonisch;
  • Een coronateststraat bij de aankomstgate op Schiphol en later ook op andere luchthavens. Deze teststraat is bedoeld voor alle passagiers uit het betreffende gebied. Ook diegenen die geen klachten hebben.

Minister Hugo de Jonge geeft aan dat een coronatest een momentopname is. Iemand kan besmet zijn, terwijl de test dat nog niet laat zien. Daarom moeten reizigers ook twee weken thuisblijven als ze geen klachten hebben.

Overigens is de teststraat op Schiphol niet verplicht: dat mag niet op basis van de huidige wetgeving. Verplicht testen is alleen mogelijk bij reëele verdenking van besmetting en vereist in complexe juridische procedure.