Relaties onder druk in coronatijd: "Het leven is kort, I'm out of here"

Hoe de coronacrisis relaties op de schop gooit

Veel mensen stellen dat de coronacrisis onderliggende maatschappelijke problemen blootlegt, dat geldt dat ook voor relaties. Experts verwachten dat het aantal echtscheidingen met vijfentwintig procent zal toenemen dit jaar. Dat klinkt als een negatieve ontwikkeling, maar is dat wel zo?

Relaties onder druk in coronatijd: "Het leven is kort, I'm out of here"

Het coronavirus is naast een catastrofe voor de volksgezondheid en de economie ook een veroorzaker van een hoop relatieproblemen. Aan het begin van de lockdown werd verwacht dat er veel relaties zouden sneuvelen. De spanning en irritaties die veel stellen ondervinden, door continu op elkaars lip te zitten, zou volgens experts voor menig relatie de druppel zijn.

Uitstel van executie

Uit de laatste cijfers van de vereniging van echtscheidingsadvocaten blijkt dat het aantal scheidingen tijdelijk is afgenomen. Volgens bestuurslid Saskia Braun is dit echter uitstel van executie. ‘Nu de lockdownmaatregelen zijn versoepeld en het consumentenvertrouwen weer toeneemt verwachten we dat echtparen de beslissing om te gaan scheiden alsnog gaan nemen,’ stelt Braun in een interview met EenVandaag. Stellen hebben dit voornamelijk uitgesteld vanwege financiële problemen en huisvesting.

Realisatie

Zo heeft de Friese scheidingsmediator Bernadette Keijzer de laatste tijd een hoop nieuwe zaken op haar bord gekregen. Normaal gesproken is de vakantieperiode een relatief rustige tijd voor haar praktijk. ‘Vaak komen mensen na de vakantie er pas achter dat ze uit elkaar willen. Door de crisis zijn mensen eerder tot deze realisatie gekomen’, zegt Keijzer in een interview met Omroep Friesland.

Daarnaast zorgt de huidige situatie ervoor dat stellen, die al jaren met de gedachte spelen om uit elkaar te gaan, hals over de kop toch een besluit nemen. ‘In Nederland scheiden er zo’n dertigduizend mensen per jaar, maar ik denk dat we dit jaar rekening moeten houden met veertigduizend’, aldus Keijzer.

Onvermijdelijke problemen

Dat stellen meer op elkaars lip zitten zorgt ervoor dat ze er sneller achter komen of de relatie voorbestemd is. Volgens schrijver van het boek Verslaafd Aan Liefde, Jan Geurtz, is dit helemaal niet erg. ‘Corona versnelt een proces wat toch al sluipend gaande was,’ zegt hij in gesprek met BNR.

‘De druk die door corona op relaties werkt kan twee kanten opgaan. Je kan er bijvoorbeeld veel sneller achter komen dat de partner waar je mee bent niet meer bij je past. Dat is overigens niet negatief. Sommige mensen doen er soms wel vijf jaar over om hierachter te komen. Het toegenomen samenzijn zorgt ervoor dat je deze conclusie binnen een half jaar hebt bereikt’

Volgens Geurtz is elkaar ontlopen niet meer zo makkelijk in deze tijd. ‘Elkaar vermijden wordt doorgaans door veel mensen gebruikt als een tactiek om de relatie te redden. Mensen proberen de confrontatie uit de weg te gaan door zich bezig te houden met een hoop andere dingen.’ Door de drukkende omstandigheden, is dit niet meer zo gemakkelijk. Dit kan ervoor zorgen dat mensen gedwongen worden de conclusie te trekken dat dit niet de manier is waarop ze willen samenleven.

Life is short

Dat de maatregelen relaties op scherp zet erkent ook de Belgische psychotherapeut Esther Perel. ‘We worden nu veel meer geconfronteerd met onze beperktheid.’ De reactie van koppels op dit probleem kan grofweg worden opgedeeld in twee primaire reacties volgens de therapeut: “het leven is kort, let’s get married” of “het leven is kort, I’m out of here”’.

Sommige stellen ervaren dat kleine problemen ineens toch heel groot zijn, terwijl andere relaties plotseling bestand lijken tegen een hoop stress. Dit heeft als gevolg dat er in deze tijd veel grote besluiten zullen worden gemaakt, zegt Perel. ‘Ik zie bijvoorbeeld dat veel mensen ineens besluiten te gaan samenwonen. Ook de babyboom waarover gespeculeerd wordt, zou best een realiteit kunnen worden over negen maanden. Toch zullen er ook veel mensen scheiden.’

Herwaardering van relaties

Dit komt volgens Perel vanwege het feit dat crises als deze mensen confronteert met de vraag: ‘Wat vind je eigenlijk belangrijk en met wie wil je je echt verbinden?’ Zo zullen we ook zien dat andere soorten relaties worden geherwaardeerd, aldus Perel. ‘Iedereen zal merken hoe de sociale kring verandert. Sommige goede vrienden verliezen aan relevantie, terwijl je anderen elke week aan de telefoon hebt.’

Corona zorgt er dus voor dat relaties steeds vaker op de schop gaan, ten goed of ten kwade. Maar moeten we dit zien als een positieve tendens? Deel je eigen ervaringen op onze facebookpagina en discussieer mee.

Meer over relaties

Daten in een wereld van vleeskeuring en afwijzing?

Tinder, Happn, Inner Circle: online daten is al lang geen taboe meer. Vooral onder jonge singles zijn deze datingapps enorm populair. Maar wat doen al dat geswipe en het ruime aanbod met ons?

Lees verder

Deel jouw meest bijzondere relatieverhaal

Heb jij een bijzondere, lastige of speciale relatie met je ouders, partner, kind, buren of collega's? Heb jij een eigenzinnige visie op relaties? En wil je die graag delen met een groot publiek? Schrijf dan een column voor NieuwLicht.

Schrijf ook

Na 25 jaar huwelijk bleek mijn man homo

Irene (52) is vijfentwintig jaar getrouwd met Frank -haar docent op de universiteit én haar eerste echte liefde- als hij uit de kast komt. Hoewel Irene intens verdrietig is, vallen er ook flink wat puzzelstukken op hun plek: het gebrek aan seks en Franks plotselinge nachten weg. Omwille van hun twaalfjarige zoon Jonas en hun oprechte liefde voor elkaar, besluiten ze samen te blijven. Door de week is Frank een keurige huisvader, in het weekend bezegelt hij in Amsterdam zijn liefde voor mannen.

Lees verder