Winsum verkozen tot mooiste dorp van Nederland

Het Groningse dorp Winsum is verkozen tot het allermooiste dorp van Nederland. Volgens de jury van de ANWB-wedstrijd is Winsum "een prachtdorp". En de Winsummers zelf? Die zijn vooral heel trots!

Winsum verkozen tot mooiste dorp van Nederland

De jury is vol lof over Winsum: "Een levendig dorp met de voorzieningen van een kleine stad, heerlijke straatjes om doorheen te dwalen, twee kerken, twee molens en dat schitterende Winsummerdiep, een blauwe ader door de bebouwing. Een prachtdorp.

Ook het feit dat Winsum maar liefst 59 rijksmonumenten telt en een authentiek dorpsleven heeft, sprak de jury aan.

Winsum de mooiste!

Winsum heeft met de toekenning van de titel Elsloo, Oisterwijk, Hollum en Urk achter zich gelaten. En daar zijn de bewoners trots op. Dorpsgids Anita Moes hangt de vlag uit voor 'haar dorp' en begrijpt heel goed waarom Winsum gewonnen heeft: 

"Winsum is een prachtig tweelingdorp, doorkruisd door het Winsummerdiep. Met veel (verborgen) historie en een gezellig, levendig centrum. Het Pieterpad doorkruist het dorp, er is veel mogelijkheid tot recreatie en er is veel gemoedelijkheid. We nodigen u graag uit voor een wandeling!"

 

 

Bewoner Luciƫn Olinga plaatste het volgende bericht op Facebook:

"Ter ere van het feit dat Winsum het mooiste dorp van Nederland geworden is. Hier een schilderij van de Winsummer boog van mijn hand. Acrylverf op linnen 40x60cm"

Deel jouw mooiste dorp van Nederland

Welke dorpen horen volgens jullie op de lijst van mooiste dorpen van Nederland? Laat hieronder jouw reactie achter.

Meer moois in Nederland

In deze Instagrammusea ben jij zelf de belangrijkste kunst

Naar het museum om oude meesters te bewonderen? Niet meer anno 2020: de nieuwste trend in museumland is het Instagrammuseum, waar alles erop gericht is om jezelf zo origineel mogelijk op de foto te zetten.

Lees verder

10 onontdekte plekjes in Nederland

Door de coronacrisis trekken we niet meer massaal naar het zonnige zuiden, maar kiezen veel mensen voor een vakantie in eigen land. En waarom niet? Minder reizen is beter voor het milieu en voor je portemonnee. Bovendien zijn er in Nederland talloze wondermooie plekken. Wij zetten de favorieten van jullie en die van de redactie op een rijtje!

Lees verder

QUIZ: Weet jij welke toeristische attracties er worden bedoeld?

Om ervoor te zorgen dat de toeristische attracties buiten Amsterdam ook worden bezocht, wordt er weleens een Amsterdamse naam gegeven aan een niet-Amsterdamse bezienswaardigheid. Ben jij eigenlijk wel op de hoogte van waar toeristen in ons land heen denken te gaan? Doe de quiz hieronder!

Speel de quiz