10 prikkelende uitspraken van Anny Schilder

"De kerk heeft toch niets met God te maken?"

De Volendamse Anny Schilder was jarenlang het gezicht van BZN. Met Tijs van den Brink praat ze over geloof, het moederschap en het hiernamaals. Anny: "Doe even normaal man, met dat hele geloof."

10 prikkelende uitspraken van Anny Schilder

Anny Schilder blikt in Adieu God? terug op haar katholieke jeugd in Volendam. Ze vertelt hoe haar zangtalent tegen wil en dank werd ontdekt en hoe ze als gezin tijdens het garnalenpellen altijd met elkaar zongen.

Anny's Volendamse nuchterheid zorgt voor humoristische en soms ook prikkelende uitspraken. Wij verzamelden de tien opvallendste:

1. Snackbar

"Wij moesten als kind eigenlijk elke zondag naar de kerk. Maar op een gegeven moment ging ik natuurlijk met mijn vriendinnen naar de snackbar in plaats van naar de kerk."

2. Chinees met de pastoor

"Toen ik getrouwd was kwam de pastoor elke maandagavond bij mij. Op visite. Dan deed ik altijd Chinees eten en dan deed hij altijd mee-eten. Dat vond hij leuk. Ik vond het eigenlijk ook wel leuk hoor."

3. God en het geloof

"Af en toe denk je: doe even normaal man, met dat hele geloof. Ik vind dat als ze beginnen over God... Wie is dat? Wie is God?"

4. De god in zichzelf

"Ik denk niet dat God een persoon is. God is de zon, het leven. En eigenlijk ben ik mijn eigen God. Want hoe moet God nou bepalen hoe ik moet leven? Ik ben toch de baas over mezelf?"

5. Moederschap

"Alles is mooi. Alles wat je overkomt is mooi, maar het mooiste is als je moeder wordt."

6. Thuisblijfmoeder

"In mijn zwangerschap had ik al zoiets van: ik moet stoppen met het vele optreden. Dit is niet goed voor mij. Maar ik zat in een twijfelperiode, ik verdiende bakken met geld. Tijdens een optreden was mijn dochter bij mijn zus en toen zei ze 'mama' tegen mijn zus. Ik dacht: 'nou is het klaar'.

7. De kerk

"De kerk heeft toch niets met God te maken? God is voor mij een heel ander ding."

8. Hosties

"Als we vroeger op onze hosties gingen bijten, zeiden ze: 'Nee, dat moet je niet doen, want dan komt God eruit'.

9. Hiernamaals

"Het hiernamaals? Nee, ik geloof niet in reïncarnatie, de hemel, de hel, het vagevuur. Dood is dood. Klaar, punt, dan heb je het gehad."

10. De hemel

"Als de hemel wel bestaat, dan draaien ze er Annie Schilder. BZN. Maar niet de hele dag hoor, dat hoeft voor mij niet. Gewoon helemaal geen muziek. Lekker rustig..."

Bekijk hier de uitzending van Adieu God? met Anny Schilder