Bibliotheek is nodig in strijd tegen laaggeletterdheid

Aandacht voor laaggeletterdheid en leesvaardigheid. Dat is het doel van de Week van Lezen en Schrijven, die vorige week gehouden werd. Er werden allerlei activiteiten georganiseerd door scholen, gemeenten en bibliotheken. Tegelijk verdwijnen er steeds meer bibliotheken in Nederland. Een zorgelijke trend, want de bieb speelt een belangrijke rol.

Bibliotheek is nodig in strijd tegen laaggeletterdheid

En die verdwijnende bibliotheken zijn een probleem, onder meer in de strijd tegen laaggeletterdheid. Ook in Nederland is dit een probleem. Zo zijn er 1,3 miljoen mensen tussen de 16 en 65 jaar die moeite hebben met lezen en schrijven.

De Raad voor Cultuur ziet hierin onder meer een rol weggelegd voor de bibliotheken. Daarom sprak De Raad begin dit jaar al zorgen uit over bibliotheken die steeds meer verdwijnen, meestal bij gebrek aan geld. Zo hebben vijf gemeenten in Nederland helemaal geen bibliotheek meer en zestien andere gemeenten hebben functioneert de bibliotheek niet volledig.

Bibliotheek verplicht

De Raad voor Cultuur vindt dit een zorgelijke trend, zei voorzitter Marijke van Hees begin dit jaar. “Het is aangetoond dat kinderen beter gaan lezen als ze daartoe worden gestimuleerd. Daarbij spelen bibliotheken een grote rol.” Daarom pleit het adviesorgaan ervoor dat elke gemeente verplicht is minimaal één volledig uitgeruste bibliotheek beschikbaar te stellen voor haar inwoners.

De Raad wijst op de rol van bibliotheken in relatie tot afnemende leesvaardigheid in Nederland. Uit internationaal onderzoek over leesvaardigheid van Nederlandse middelbare scholieren: die neemt sneller af dan in omringende landen en bovendien is die al slechter. Daarom is het extra kwalijk dat steeds meer gemeenten het zonder bibliotheek moeten doen, want kinderen gaan beter lezen als ze daartoe worden gestimuleerd. Bibliotheken spelen daarbij een belangrijke rol, stelt de Raad voor Cultuur.

Ook docent Nederlands Astrid Eilert maakt zich zorgen om de leesvaardigheid in Nederland, zei ze in NOS Met het Oog op Morgen. “Ik kan het niet staven met cijfers en als je naar internationale onderzoeken kijkt scoren Nederlandse jongeren best goed, maar er is wel een dalende trend zichtbaar.”

Eilert probeert studenten op een laagdrempelige manier met lezen in aanraking te laten komen. “We lezen inmiddels drie keer per week twintig minuten. De afspraak is dan dat ze alleen boeken lezen die ze leuk vinden.”

Ontmoetingsplek

De bibliotheken zijn trouwens niet alleen belangrijk voor de leesvaardigheid, vulde de Raad voor Cultuur nog aan. Ze zorgen ook voor kennisoverdracht en omdat de ruimte dienstdoet als ontmoetingsplek. Daarom is het zorgelijk dat veel gemeenten de laatste jaren stopte met financiële steun voor bibliotheken. Daarom wil de Raad voor Cultuur dat er een wet komt die ervoor zorgt dat elke gemeente verplicht een openbare bibliotheek heeft.