Coalitie bereikt deal: honderd migranten uit Lesbos naar Nederland

De regeringspartijen VVD, CDA, D66 en ChristenUnie hebben vandaag overlegd over de situatie die zich op dit moment afspeelt op Lesbos. Duizenden vluchtelingen zijn dakloos geraakt door branden in het kamp Moria. De coalitie heeft besloten om 100 migranten vanuit Griekenland naar Nederland te halen.

Coalitie bereikt deal: honderd migranten uit Lesbos naar Nederland

Gisteravond is er voor de tweede keer in korte tijd brand uitgebroken in het vluchtelingenkamp Moria. De mensen die er nog verbleven na de eerste brand, werden nu gedwongen om ook te vluchten. Volgens hulporganisaties was de situatie in het kamp al schrijnend, maar is het nu nog uitzichtlozer geworden: mensen slapen op straat, vaak zonder dekens, want hun tenten zijn verwoest en daarnaast is er geen water of voedsel.

Vluchten lukt niet

De 14-jarige Morteza uit Afghanistan vertelt tegenover de NOS over de ramp die zich daar voltrekt. “Ik voel me zo slecht op het moment, duizenden mensen hebben geen dak meer boven hun hoofd.” Ook probeerde hij te vluchten, maar dat lukte niet. “De politie hield ons tegen. Ze laten ons het kamp niet verlaten. De wegen zijn afgezet en ze gebruiken traangas om mensen terug te dringen," vertelt Morteza.

Opnieuw discussie

Tot nu toe werden er door het kabinet geen asielzoekers, die waren gestrand op de Griekse eilanden, naar Nederland gehaald. Maar door de branden van afgelopen dagen werd deze discussie opnieuw aangewakkerd.

De partijen ChristenUnie en D66 vonden al eerder dat er meer gedaan moet worden dan alleen humanitaire hulp bieden op het Griekse vasteland. Nu vindt ook het CDA dat er meer actie moet worden ondernomen.

Oplossing

Samen met de VVD werd er gezocht naar een oplossing waarin ook de partij van Rutte zich kon vinden. Normaal gesproken selecteert de VN Vluchtelingenorganisatie UNHCR jaarlijks 500 kwetsbare vluchtelingen voor hervestiging in Nederland. De oplossing waarover werd nagedacht was dat de migranten die nu van Lesbos worden opgenomen, verrekend worden met het aantal dat het UNHCR heeft opgesteld. Omdat er voor dit jaar al afspraken zijn gemaakt met het UNHCR, zal het aantal van het toekomstige quotem worden afgetrokken. Het zou gaan om 50 'kwetsbare' mensen en 50 jongeren.

Wat vind jij?

Doordat kamp Moria door de branden is verwoest, leven er duizenden vluchtelingen op straat. Ook al worden er nu honderd migranten naar Nederland gehaald, er blijft nog een groot aantal achter. Moet de coalitie meer migranten uit Lesbos halen? Of is dit al een goed begin?