De Minibieb: neem een boek, geef een boek

Vind hier de mooiste minibiebs

Ongetwijfeld heb je er al een gespot; de minibieb. Kleine -vaak mooi versierde kastjes- waarin mensen hun gelezen boeken weggeven aan volgende lezers. Soms zijn deze little free library’s eenvoudig en functioneel, maar andere toveren op slag een glimlach op je gezicht door hun uitbundige uiterlijk. Maar waar komt de minibieb ineens vandaan? En hoe werkt het eigenlijk?

De Minibieb: neem een boek, geef een boek

Steeds meer bibliotheken en boekwinkels moeten noodgedwongen hun deuren sluiten. Tegelijkertijd worden burgers zich bewuster van hun eigen koopgedrag en ontstaan er talloze initiatieven om producten en diensten te lenen, ruilen of weggeven.

Denk aan apps als Peerby, waarin je spullen als grasmaaiers en boormachines van je buren kan lenen. Of platform Buurauto.nl waar je een auto deelt met je buren. De minibieb speelt in op deze duurzaamheidstrend. Want waarom zou je een boek na een keer lezen niet doorgeven aan een ander?

Van Pinkeltje tot Siebelink

In de Zwolse wijk Dieze staat De Bolle Minibieb; een van de zestig minibibliotheken in de stad. Een smetteloos wit huisje met mosdak en fleurig bloemenperkje rondom. En zelfs een bijbehorende Instagramaccount, waarop nieuwe aanwinsten in het kastje worden getoond. En soms ook spelregels. Zo schrijft de beheerster van de minibieb:

Artikel gaat verder onder afbeelding

 

Ook in Nijverdal wordt er actief geminibiebt. Op het Instagramaccount van de Boekhoek is te zien hoe een bruin houten kastje transformeert tot een Scandinavisch blauw uitleentpunt van thrillers, kinderboeken en literaire romans. Pinkeltje en Jan Siebelink staan gebroederlijk naast elkaar, maar niet voor lang. De minibieb is een groot succes en zowel brengers als halers weten hun weg naar het kastje te vinden. 

De dag van de Minibieb

Op zaterdag 19 september vindt de Dag van de Minibieb plaats, zodat bezoekers en beheerders van minibiebs kennis met elkaar kunnen maken. Minibiebs door heel het land organiseren allerlei kleine activiteiten.

Zo kan je bij Fietjes Boekenkast in Assen je eigen boekenlegger zeefdrukken, leest verhalenverteller Siebe Siebenga voor bij de Burgumse minibieb De Tuorrebout en mag je bij minibieb ’t Zuske in Venlo komen ontbijten, lunchen en koffiedrinken.

Voor een overzicht van alle deelnemende minibiebs klik je hier. Vergeet je niet om zelf ook een paar boeken in te brengen in ruil voor al dat leuks?

De allermooiste minibiebs op Instagram

Hoewel natuurlijk alle minibiebs een dikke pluim verdienen voor hun inspanning, delen we hier toch ook graag onze lievelingsbiebs op Instagram:

Minibieb Eschede - Enschede

Minibieb Het Strandhuisje – Almkerk

Minibieb Het Leuker Biebje – Weert