Huisartsentekort loopt nog steeds op

Uit onderzoekscijfers van onderzoeksinstituut Nivel blijkt dat het huisartsentekort blijft oplopen. Ook wervingsacties om huisartsen aan te trekken leveren onvoldoende op. Vooral praktijken buiten de grote steden ondervinden nadelen van dit tekort.

Huisartsentekort loopt nog steeds op

Al eerder berichtten wij dat bijna eenderde van alle huisartsenpraktijken te kampen heeft met tekorten. De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) luidde eerder dit jaar al de noodklok. De regio’s die het meest last hebben van het huisartsentekort, zijn onder andere Zeeland, Midden-Gelderland, de Rijnstreek en Zuid-Limburg.

Te weinig spreiding huisartsen

Ronald Batenburg is programmaleider bij het Nivel en vertelt bij BNR dat het probleem vooral zit in een goede spreiding van de nieuwe generatie huisartsen. Jonge huisartsen werken volgens Batenburg bij voorkeur in en rondom de grote stad werken. Ook willen ze zich nog niet binden en geven ze de voorkeur aan waarnemen of zelfstandig werken.

Volgens Batenburg is het nog niet zo dat de zorg in gevaar komt door dit tekort. Batenburg: "Uiteindelijk lost het zichzelf nog wel op, doordat praktijken patiënten overnemen van elkaar of tijdelijk gaan inzetten. We hebben nog geen indicatie dat daardoor zorg wordt gemist."

Medische misser

Hoge werkdruk zorgt voor fouten bij huisartsen

Toch blijkt uit onze eerdere uitzending dat er weldegelijk regio's zijn waar patiënten te lijden hebben onder het tekort. Bart Bruijn is huisarts die geen collega of opvolger kan vinden voor zijn praktijk. Hierdoor is de werkdruk torenhoog. Hij vertelt hoe hij een medische misser heeft gemaakt en welke impact dit had op de patiënt en op hem zelf.

 

 

 

 

Bekijk hier onze uitzending over het huisartsentekort