IATA: "Geen quarantaine maar een coronatest voor reizigers"

Volgens de IATA moet de Nederlandse overheid een voorstel van de Europese Commissie om grensbeleid tijdens de coronacrisis gecoördineerd aan te pakken, steunen. Ook moeten quarantainemaatregelen voor reizigers uit risicogebieden vervangen worden door een coronatest. Dit schrijft de internationale brancheorganisatie in een brief aan de regering.

IATA: "Geen quarantaine maar een coronatest voor reizigers"

Gelijke standaarden

De Europese Commissie pleit voor gelijke standaarden voor kritieke gebieden bij de beoordeling van coronarisico's, de introductie of opheffing van maatregelen en het hanteren van een kleurcode.

Deze standaarden zouden volgens de IATA een zinvolle stap zijn om banen te redden en het coronavirus te bestrijden.

Eigen aanpak

IATA: "Mensen hebben gemeenschappelijke normen nodig, zodat er genoeg voorspelbaarheid is om reizen te plannen. Ook moeten reizigers worden getest, zodat ze niet door een simpele reis weken in isolatie moeten. Op dit moment is Europa alles behalve een unie, want elk land heeft z'n eigen aanpak."

Verlies voor de luchtvaartindustrie

Dat de coronacrisis grote impact heeft op de luchtvaartindustrie blijkt uit verschillende cijfers. Zo zal de vraag naar vliegreizen in 2020 met 62% dalen en lopen meer dan 180.000 banen gevaar. Tui meldde eerder dat er zo'n 8000 banen op de tocht staan.