Jeffrey (28): "Ik ben heel lang mantelzorger geweest. Mede hierdoor ben ik eenzaam"

Vrijdag 25 september is het Nationale Dag voor Eenzaamheid onder Jongeren. 3 tot 10 procent van de jongeren voelt zich regelmatig eenzaam. Spreken hierover is voor veel van hen niet vanzelfsprekend. Jeffrey is jong en eenzaam en heeft de moed zijn verhaal met ons te delen. Hij zou niets liever willen dan een hechte vriendengroep om leuke dingen mee te doen.

Jeffrey (28): "Ik ben heel lang mantelzorger geweest. Mede hierdoor ben ik eenzaam"

Jeffrey: “Afgelopen maart overleed mijn vader. Hij was 68 en had longfybrose. Zijn lichaam is aan de wetenschap gegeven. Hij was al een aantal jaar ziek en ik ben heel lang mantelzorger geweest. Mede hierdoor ben ik eenzaam. Ik stond altijd klaar voor mijn ouders: ik deed klussen in huis, deed boodschappen, reed mijn vader naar het ziekenhuis. Mijn moeder durft namelijk door een auto-ongeluk zelf niet meer te rijden."

Speciaal onderwijs

Jeffrey

"Mijn eenzaamheid is begonnen vanaf de basisschool. Een normale jongen gaat naar school en maakt daar vrienden. Ik moest naar het speciaal onderwijs. Daar zaten kinderen vanuit de hele regio. Hierdoor maakte ik geen vrienden in het dorp.

Ik had geen diagnose ofzo, ik had gewoon geen motivatie. Met veel van de andere kinderen op school was wel wat aan de hand.

Ook later switchte ik vaker van school. Ik ging van VMBO-basis naar kader. Daarna deed ik een vaktechnische opleiding."

 

Niet bevriend met leerlingen

"Na school heb ik vijf jaar bij de Hornbach gewerkt. Daar ontmoette ik een collega die ook oud-studiegenoot was. Met haar en haar vriend ben ik nu wel bevriend.

Nu werk ik als onderwijsassistent. De leerlingen zijn wel aardig, maar daar ben ik niet echt vrienden mee. En met collega’s? Nee, met collega’s ook niet." 

Eigen huis

Jeffrey legt laminaat in z'n nieuwe huis

Ik heb tot september bij mijn moeder gewoond, maar sinds kort heb ik een eigen huis. Dat vind ik enerzijds leuk, want dan kan ik misschien wel eens mensen bij mij thuis uitnodigen. Dat deed ik nooit, terwijl het wel mocht van mijn moeder. Anderzijds zie ik ook wel op tegen het alleen wonen, want nu heb ik niemand meer om me heen."

Kringloop en moestuin

"Als ik alleen ben, dan vind ik het heel leuk om in Kringloopwinkels rond te struinen. Speuren naar mooie spulen. Ook besteed ik veel tijd aan de moestuin.

Maar toch zou ik graag mensen om me heen willen met wie ik spontaan het terras op kan. Gewoon, even een biertje pakken. Het allerliefst heb ik een hechte vriendengroep die naar me omkijkt en die leuke dingen met me doet. En dan ook het liefst in de buurt. Dat is wel zo makkelijk.” 

Praat mee over eenzaamheid

Wil je meepraten over eenzaamheid? Klik hier om enkele vragen te beantwoorden over wat eenzaamheid voor jou betekent of word lid van onze besloten Facebookgroep.